Το μαγείρεμα αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια αγαπημένη δραστηριότητα ή έναν τρόπο για να χαλαρώσουν και να φτιάξουν ένα νόστιμο γεύμα που θα απολαύσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους. Πολλές φορές όμως, κατά την εκτέλεση διάφορων συνταγών μπορεί να συμβούν και αποτυχίες. Σίγουρα είναι απογοητευτικό όταν μια συνταγή δεν έχει το αποτέλεσμα που περιμένατε. Αυτό, είναι πιθανό να οφείλεται σε κοινά λάθη που κάνετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Αφού βεβαιωθείτε ότι η συνταγή που θέλετε να φτιάξετε προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή, ελέγξτε ότι δεν κάνετε τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν σε αστοχίες όταν μαγειρεύετε. Η Breana Lai Killeen, επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας αναφέρει τις έξι λανθασμένες κινήσεις που κάνουν οι περισσότεροι όταν εκτελούν κάποια συνταγή μαγειρικής.
Οι 6 κακές συνήθειες στη μαγειρική που πρέπει να αποφεύγετε
- Βασίζεστε στον χρόνο ψησίματος αντί σε έναν οπτικό δείκτη
- Δεν προσθέτετε αλάτι στα ψημένα φαγητά
- Χρησιμοποιείτε ταψί σε λάθος μέγεθος
- Το βούτυρο δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία
- Μετράτε λάθος το αλεύρι
- Χρησιμοποιείτε υποκατάστατα που αλλοιώνουν τη συνταγή
Βασίζεστε στον χρόνο ψησίματος που αναγράφεται στην συνταγή αντί για έναν οπτικό δείκτη
Ο χρόνος ψησίματος είναι ένας καλός οδηγός, αλλά δεν είναι πάντα ακριβής. Για να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι έτοιμη δώστε σημασία και σε άλλες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ελέγξτε αν το κέικ σας είναι καλά ψημένο, δείτε αν έχει ροδίσει, ενώ παράλληλα βυθίστε μια οδοντογλυφίδα. Εάν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
Δεν προσθέτετε αλάτι στα ψημένα φαγητά
Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό να προσθέσετε αλάτι σε κάτι γλυκό, αλλά το αλάτι ενισχύει τη γεύση του φαγητού και εξισορροπεί τη γλυκύτητα. Η υπερβολική ποσότητα αλατιού κάνει αλμυρά τα γεύματα. Όμως, από την άλλη πλευρά η ανεπάρκεια σε αλάτι κάνει άνοστα στα αρτοσκευάσματά σας. Εάν η συνταγή σας δεν περιλαμβάνει αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι και δοκιμάστε τη γεύση για να ελέγξετε αν είναι αρκετό.
Χρησιμοποιείτε ταψί σε λάθος μέγεθος
Το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ψησίματος των ψημένων προϊόντων σας. Μια καλογραμμένη συνταγή προσδιορίζει και το μέγεθος του ταψιού που απαιτείται για την σωστή εκτέλεσή της. Για παράδειγμα, για να φτιάξετε ένα κέικ ή μπράουνις θα χρειαστείτε ταψιά σε διαφορετικά μεγέθη. Όσο πιο μεγάλο είναι το ταψί τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί το περιεχόμενο. Αντίθετα αν το ταψί είναι πιο μικρό και βαθύ απαιτείται περισσότερος χρόνος ψησίματος. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος του ταψιού πριν ετοιμάσετε μια συνταγή για να πετύχει η συνταγή.
Το βούτυρο δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία
Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο για να χτυπηθεί σωστά. Όταν είναι μαλακό το βούτυρο μπορεί να ενσωματωθεί ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά μιας συνταγής όπως με τη ζάχαρη και άλλα συστατικά και να αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη υφή.
Μετράτε λάθος το αλεύρι
Το αλεύρι είναι ένα από τα πιο κοινά υλικά που μετράται λανθασμένα. Γι΄αυτό επαγγελματίες σεφ μετρούν πάντα με ακρίβεια το βάρος του αλευριού. Όταν μετράτε το αλεύρι με ένα φλιτζάνι μπορεί το βάρος του να διαφέρει κατά λίγα γραμμάρια, γεγονός το οποίο θα έχει επιπτώσεις στη συνταγή. Για να μετρήσετε σωστά το αλεύρι, χρησιμοποίηστε μια ζυγαριά ή γεμίστε ένα ποτήρι με αλεύρι και στη συνέχεια αφαιρέστε το περίσσιο με μια σπάτουλα.
Χρησιμοποιείτε υποκατάστατα που αλλοιώνουν τη συνταγή
Πολλές φορές όταν ξεκινάτε για να φτιάξετε μια συνταγή, συνειδητοποιείτε ότι σας λείπει κάποιο υλικό και το αντικαθιστάτε με κάτι άλλο ή το παραλείπετε τελείως. Αυτό σίγουρα επηρεάζει το αποτελέσμα σε μια συνταγή.
Τα υποκατάστατα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να κάνετε τα φαγητά σας πιο υγιεινά ή πιο ευέλικτα, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές επιλογές. Εάν χρησιμοποιήσετε κάτι που δεν λειτουργεί, μπορεί να αποτύχει η συνταγή.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στο ψήσιμο και να δημιουργήσετε ψημένα προϊόντα που είναι νόστιμα και επιτυχημένα κάθε φορά.