Πόσο “αξίζει” ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Το μυστήριο με την περιουσία του

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια σπάνια κίνηση που στοχεύει την προσωπική περιουσία ενός ξένου ηγέτη. Αλλά ο αντίκτυπος αυτών των κυρώσεων μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Πούτιν κατέχει προσωπική περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγα είναι γνωστά για το ακριβές ύψος της και το πού μπορεί να βρίσκεται.

Ο Πούτιν δεν έχει αφήσει σχεδόν κανένα “ίχνος” για τα περιουσιακά του στοιχεία —κυρίως ακίνητα— τα οποία κρύβονται πίσω από περίπλοκα χρηματοοικονομικά σχήματα που έχουν σχεδιαστεί από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του, σύμφωνα με τα «Panama Papers», που περιείχαν πληροφορίες για όσους έκρυβαν χρήματα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Όπως  είχε αποκαλυφθεί, Ρώσοι με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν έχουν συγκεντρώσει περιουσίες που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συνδεθεί με τους φίλους και την οικογένεια του Πούτιν, αλλά ποτέ απευθείας με αυτόν, είναι ένα mega γιοτ 100 εκατομμυρίων δολαρίων και μια έπαυλη στη Μαύρη Θάλασσα που φέρεται να χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν.

ΦΩΤΟ ALAMY

Στα χαρτιά, ο Ρώσος ηγέτης μοιάζει με ταπεινός γραφειοκράτης. Το 2018, ο Πούτιν υπέβαλε φορολογική δήλωση που αναφέρει ότι έχει ένα διαμέρισμα 75 τμ στην Αγία Πετρούπολη,  δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής και ένα off-road φορτηγό. Το Κρεμλίνο λέει ότι το ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 140.000 δολάρια — όχι αδιάφορο εισόδημα για τα δεδομένα της Ρωσίας, αλλά… ανεπαρκές για την αγορά των πανάκριβων ρολογιών του Πούτιν.
«Η αξία της συλλογής ρολογιών του Πούτιν είναι πολλαπλάσια του επίσημου μισθού του», είχε δηλώσει στο CNN το 2018 ο Μπιλ Μπράουντερ, επενδυτής στη Ρωσία που έγινε σφοδρός επικριτής του Πούτιν. «Ο πλούτος προήλθε ως αποτέλεσμα εκβιασμού και μαζικής κλοπής από κρατικά κεφάλαια.
Ο Μπράουντερ κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2017 ότι εκτιμά πως η περιουσία του Ρώσου ηγέτη κυμαίνεται γύρω στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα τον τοποθετούσε μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Σύμφωνα με μια θεωρία που κυκλοφορεί, ο Πούτιν έχει ισχυροποιήσει τους ολιγάρχες της Ρωσίας, απειλώντας τους τουλάχιστον με σύλληψη, εάν δεν του παραχωρήσουν μετρητά ή μερίδια στις εταιρείες τους.

ΦΩΤΟ ALAMY

Ωστόσο, ο εντοπισμός της περιουσίας του έχει αποδειχθεί σχεδόν αδύνατος. Το περιοδικό Forbes, που ειδικεύεται στην καταγραφή της περιουσίας της παγκόσμιας ελίτ, ανέφερε ότι η εκτίμηση της καθαρής περιουσίας του Πούτιν είναι “πιθανώς ο πιο άπιαστος γρίφος στο κυνήγι του πλούτου”.
Αλλά ακριβώς επειδή το ευρύ κοινό δεν έχει αίσθηση για το πού κρύβονται τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της ΕΕ και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρακολουθούν τα περιουσιακά του στοιχεία εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ρος Ντέλστον, εμπειρογνώμονας στο θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
«Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με την ΕΕ, ασχολούνταν σοβαρά με το να βρουν τα περιουσιακά του στοιχεία, θα υπήρχαν πολλοί στόχοι για να… χτυπηθούν», λέει ο Ντέλστον. «Θα εντοπίζονταν περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο… σίγουρα εντός των ορίων της ΕΕ και των ΗΠΑ».


Αλλά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν θα τον αποτρέψει από τη συνέχιση της επίθεσης στην Ουκρανία; Σχεδόν σίγουρα όχι.   «Δεν συζητάμε να σταματήσουμε κάτι. Συζητάμε να τον τιμωρήσουμε», προσθέτει.
Πράγμα που δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις είναι ανώδυνες. Μπορεί να προκαλούν μόνο μια μείωση στη συνολική περιουσία του Πούτιν, αλλά υπονομεύουν την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή.
Τονίζοντας πόσο σπάνιο είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν προσωπικά σε έναν αρχηγό κράτους κυρώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν εντάσσεται σε μια πολύ μικρή ομάδα που περιλαμβάνει ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μπασάρ αλ- Άσαντ».

Επιπλέον, σημείωσε ο Ντέλστον, ο πραγματικός αντίκτυπος των κυρώσεων δεν θα είναι ανώδυνος για τον Πούτιν. «Τα άτομα με υψηλή περιουσία τείνουν να προσκολλώνται στα περιουσιακά τους στοιχεία, παρόλο που έχουν πολλά αποθεματικά».

Πηγή: CNN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ