Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες και τα τετελεσμένα

Επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε πριν από λίγη ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη χώρα μας για «μαξιμαλιστικές πολιτικές», σημείωσε πως η Άγκυρα ζητεί από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έκανε λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειές μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» είπε ο «σουλτάνος» κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, όμως χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας». Επίσης, υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και φιλίας και όχι έντασης.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Mέχρι και τώρα προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι «υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας, τα οποία προκύπτουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, δεν παραλείψαμε να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία».

«Από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, ζητούμε να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω πως με την Ελλάδα θα βρούμε τον δρόμο επίλυσης των ζητημάτων που θα βασίζονται στη συνεργασία, στο δίκαιο, στην καλή γειτονία, στη δικαιοσύνη» συνέχισε.

«Το Αιγαίο, το οποίο οι πρόγονοι μας το αποκαλούσαν “θάλασσα των νήσων”, βρέθηκε σε σημείο καμπής των πολιτισμών. Είναι μια κοινή λεκάνη πολιτισμού της ανθρωπότητας» είπε ακόμη.

Καταλήγοντας, ο Ερντογάν επιτέθηκε στη Δύση, αλλά κυρίως στην Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Δύση αλλά κυρίως η Ευρώπη δεν έχουν βγάλει συμπεράσματα από το δράμα του Αϊλάν». Συμπλήρωσε ότι «δεν έγινε κανένα βήμα για να ζήσουν οι πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη» και τόνισε ότι «η Τουρκία αφέθηκε ολομόναχη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που πηγάζει από τη Συρία».

Ερντογάν: Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία για το βιβλίο του

Το βιβλίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει βγει καλά-καλά ακόμα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει, ήδη, οι πρώτες επικρίσεις τόσο για το συγγραφικό πόνημα όσο και για τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα, όπως περιγράφεται και στην περίληψη του βιβλίου, αλλά και στο όραμα του μετά το 2023.

Από τις πρώτες που επέκριναν τη συγγραφική απόπειρα Ερντογάν ήταν η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, Χάιντα Καγιά. «Αυτοί που έγραψαν το βιβλίο της αδικίας λένε:« Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να επισημάνει την απόκλιση μεταξύ του βιβλίου και των πράξεων Ερντογάν.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΒΙΒΛΙΟ

Επικριτικός, όμως, παρουσιάστηκε και ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερντάλ Αξινγκέρ. «Λέγεται ότι ο Ερντογάν έγραψε ένα βιβλίο. Το όνομα του βιβλίου είναι «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να βρει χρόνο να γράψει ένα βιβλίο εφόσον είναι κάποιος που είχε πει: «Δεν έχω χρόνο να διαβάσω βιβλία. Οι φίλοι μου διηγούνται περιλήψεις». Ή μήπως έδωσε μια περίληψη και οι φίλοι το έγραψαν.», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Αξινγκέρ.

Ταυτόχρονα, ο δημοσιογράφος Φατίχ Πορτακάλ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ερντογάν να γράψει ένα βιβλίο, κάνοντας tweet: «Αναρωτιέμαι αν όντως βρήκε χρόνο να γράψει αυτό το βιβλίο. Δεν νομίζω. Θα το πάρω και θα το διαβάσω. Θα προσπαθήσω να καταλάβω τι δίκαιη τάξη θα φέρει στον κόσμο σε μια χώρα όπου η αδικία είναι ένας τρόπος διακυβέρνησης».

Το βιβλίο Ερντογάν

“Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός” είναι ο τίτλος του βιβλίου, ενώ αναφέρεται στη μάχη της χώρας για παγκόσμια δικαιοσύνη.

Ο Ερντογάν περιγράφει τις προκλήσεις της παγκόσμιας πολιτικής, τις μεταναστευτικές κρίσεις, την τρομοκρατία αλλά και την ισλαμοφοβία. Επίσης αναφέρεται στις διακρίσεις παγκοσμίως φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα, όπως περιγράφεται και στην περίληψη του βιβλίου, αλλά και στο όραμα του μετά το 2023.

“Ο κόσμος δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις” τονίζει στον πρόλογό του, σημειώνοντας ότι πρέπει να μπουν κι άλλες χώρες, ώστε να γίνει δικαιότερος.
Επιπροσθέτως, θεωρεί δικαιότερο να αφαιρεθεί η δυνατότητα του “βέτο”.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΒΙΒΛΙΟ

Ο εκδοτικός οίκος πίσω από το βιβλίο είναι ο Turkuaz, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θα μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, μεταξύ των οποίων αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά.

Το βιβλίο αναμένεται να πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα στην Τουρκία και η τιμή του κυμαίνεται από 32-40 τουρκικές λίρες, δηλαδή 3,2-4 ευρώ.

Το “τερμάτισε” ο Ερντογάν: Θα αγοράσουμε και άλλους S-400

Το “τερμάτισε” ο Ερντογάν. Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Τουρκία θα μπορέσει να αγοράσει κι άλλους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Το είπε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους καθοδόν προς τη Βοσνία. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Θυμίζουμε πως η πρώτη αγορά των S-400 το 2019, κλόνισε για τα καλά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κυρώσεις προς την Άγκυρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ