Κακοκαιρία “Ελπίς”: Με χιόνι καλύφθηκαν 6 εκατομμύρια στρέμματα σε Αττική – Βοιωτία – Φθιώτιδα

Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα σε μεγάλο μέρος της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις αλλά και στην ηλεκτροδότηση νοικοκυριών, ειδικά στην περιοχή της Αττικής.

Ενδεικτικά της έντασης των καιρικών φαινομένων, είναι τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν την Τετάρτη 26/01 στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας έδωσαν τη δυνατότητα στους περιβαλλοντικούς δορυφόρους να καταγράψουν με ικανοποιητική ακρίβεια τις καλυμμένες με χιόνι εκτάσεις σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Στην εικόνα που ακολουθεί και ελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης 26/01 από το όργανο MODIS του Αμερικανικού περιβαλλοντικού δορυφόρου Aqua φαίνονται με έντονες γαλάζιες αποχρώσεις οι χιονοκαλυμμένες περιοχές ενώ λευκά εμφανίζονται τα νέφη.

Όπως υπολογίστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, η επιφάνεια των χιονοκαλυμμένων περιοχών το μεσημέρι της Τετάρτης 26/01 ξεπερνά τα 6.000.000 στρέμματα.

χιόνια 1

Οι αρνητικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σημειώθηκαν πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας με -18.1 °C.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 288 μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr κατέγραψαν αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες, εκ των οποίων 44 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες < -10 °C.

Στον παρακάτω χάρτη, με χρωματική κλίμακα παρουσιάζονται οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 26/01/2022, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και οι τιμές από οκτώ επιλεγμένες περιοχές.

χιόνια 2

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ