Θύελλα αντιδράσεων για την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή – Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο – ΒΙΝΤΕΟ

Την ευθύνη για την επίθεση με κόκκινες μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή ανέλαβε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, μία ενέργεια που καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Όπως μετέδωσε ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Γιώργος Λυκουρέντζος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας εισήλθαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από την πλευρά που βρίσκεται το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο και δύο καπνογόνα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρουν ότι “ως αγωνιζόμενα μέλη της κοινωνικής βάσης, ως αναρχικοί που αντιπαλεύουμε το κράτος, ως άνθρωποι με συνείδηση θα σπεύσουμε πρόθυμα στην πρώτη γραμμή. Το πιθανό δικό μας κόστος είναι ένα τίποτα μπροστά στο κόστος που πληρώνει μετρητοίς ο Κουφοντίνας. Αυτό που θα είναι συγκρίσιμο με το κόστος που πληρώνει ο Κουφοντίνας θα είναι αυτό που θα πληρώσουμε όλοι και όλες αν η εξουσία πετύχει την εξόντωσή του, το κόστος μιας ιστορικής ήττας πρώτα σε συμβολικό και μετά σε υλικό επίπεδο κάθε σκέψης να σηκωθεί κεφάλι ενάντια στους κυρίαρχους”.

ΕΔΕ στην ΕΛΑΣ – Είχε ζητηθεί η εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας της Βουλής

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή με μπογιές και καπνογόνα.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ που αποκάλυψε η ιστοσελίδα tovima.gr πριν από τρεις ημέρες, είχε ζητηθεί η εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας της Βουλής “προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του”. Με το ίδιο έγγραφο είχε ζητηθεί “ετοιμότητα, επαγρύπνηση και αποφυγή εφησυχασμού” από τους αστυνομικούς γύρω από την Βουλή.

Δείτε το βίντεο από την επίθεση που δημοσίευσε ο Ρουβίκωνας:

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση που έκανε ο Ρουβίκωνας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Έγινε μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που χαρακτηρίζονται ακτιβιστικές αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται έτσι όταν στρέφονται κατά της Βουλής, με δύο καπνογόνα και δοχεία κόκκινου χρώματος από καμιά 30αριά άτομα τα οποία τα έριξαν στην είσοδο της Βουλής.

Απομακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από τους αστυνομικούς της Βουλής που έτρεξαν αμέσως και την ενισχυμένη, λόγω προεκλογικής περιόδου, αστυνομικής φρουράς της Βουλής. Υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών της Βουλής και 4 ατόμων και συνελήφθη ένα άτομο», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στη Βουλή, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατική και δεν προσφέρει τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

«Οι ενέργειες αυτές, ιδιαίτερα μέσα σε προεκλογική περίοδο, οξύνουν απολύτως το κλίμα, ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν», κατέληξε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι «προς ώρας δεν έχω κάτι να πω γιατί έκαναν αυτή την καταδρομική επιχείρηση».

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: “Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες”.

Παρομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες”.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζει: “Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα, με την ψήφο του ελληνικού λαού”.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: “Μία χούφτα ανθρώπων ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Έλληνες. Έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Επιτέλους σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε μετά τη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: “η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία”. Και πρόσθεσε η κ. Γεννηματά: “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους”.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως “ενέργειες όπως η σημερινή επίθεση με μπογιές στη Βουλή, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού μας, αλλά αξιοποιούνται και για τη συκοφάντησή τους. Επίσης, προσφέρονται για την ενίσχυση του αποπροσανατολισμού από τα λαϊκά προβλήματα και το πραγματικό διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών. Τελικά βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας με βάση το δόγμα ‘νόμος και τάξη’, το οποίο υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή”.

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: “Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι ‘μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…’. Και το θέμα είναι έως πότε…”.

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: “Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση”.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, επισημαίνει: “Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ