Σε επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο η Ζάκυνθος – Τι λένε οι σεισμολόγοι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε».

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί» δήλωσε ο ίδιος, ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένου ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές». Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1: Μπορεί να γίνει μετασεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθοεπεσήμανε ότι “η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη όπως είναι και φυσιολογικό γιατί ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τον κύριοσεισμό. Ο μεγάλος μετασεισμός είναι 5,2 αλλά μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος που μπορεί να φθάσει το 6.0 αλλά και το 6.2. Και οι κάτοικοι και οι Αρχές να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για το φαινόμενο που είναι ανοιχτό ενδεχόμενο”.

Όσον αφορά στον φόβο για ντόμινο ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: “Αυτός ο σεισμός έχει βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό το φαινόμενο, είναι επιφανειακός και έχει σημαντικό μέγεθος που το τελικό μέγεθος φθάνει το 6,6. Δυνητικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει να το έχουμε κατά νου, μπορεί σε έναν μήνα, σε δύο, σε τρεις μήνες”.

Ερωτώμενος σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κοιμάται ο “Εγκέλαδος” ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι δύσκολο ερώτημα. “Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς σεισμούς σε θαλάσσιο χώρο σε νησιωτικές περιοχές. Βλέπω καθυστέρηση εδώ και αρκετά χρόνια στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε στον σχεδιασμό της αντισεισμικής προστασίας”.

Τσελέντης στον ΑΝΤ1: Αν γινόταν αλλού ο σεισμός θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε – ΒΙΝΤΕΟ

“Η γη συνεχίζει να τρέμει, αλλά οι άνθρωποι να μην τρέμουν γιατί αυτός ήταν 100% ο κύριος σεισμός” καθησυχάζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

Όπως τονίζει: “Το ρήγμα έχει συγκεκριμένες διαστάσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει το μέγεθος αυτό. Μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουμε γράψει πάνω από 100 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 3, πάνω από 25 με μέγεθος 4, αλλά εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος αν δεν μου κάνει έναν σεισμό πάνω από 5.5 Ρίχτερ, 5.6, 5.7 περίπου. Γιατί κάθε μεγάλος σεισμός πρέπει να έχει έναν μεγάλο μετασεισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, απλώς τον θέλω τώρα γιατί ο κόσμος είναι ψυλλιασμένος και προτιμώ να τον καταλάβει τώρα παρά μετά” υπογραμμίζει ο κ. Τσελέντης ο οποίος εύχεται παράλληλα “όλες οι πόλεις της Ελλάδας να συμπεριφερθούν έτσι. Αν γινόταν οπουδήποτε αλλού θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε”.

Όσον αφορά στον φόβο για ντόμινο ο κ. Τσελέντης τονίζει ότι “δεν βλέπουμε μετατόπιση σε κοντινό ρήγμα” ενώ σημειώνει ότι παρακολουθούν συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι ο ανατολικός Κορινθιακός γιατί η περιοχή αυτή επηρεάζει την Αθήνα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ