• ΥΠΕΞ Κύπρου στον Real FM 107.1: Η Τουρκία δημιουργεί συνειδητά εικόνα αμφισβήτησης στην Ανατολική Μεσόγειο

  1:05 μμ, Τετάρτη 27 Φεβ 2019 1:05 μμ, Τετάρτη 27 Φεβ 2019

  Ως συνειδητή επιλογή της Τουρκίας να δημιουργήσει εικόνα αμφισβήτησης στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στον REAL FM 107.1 και στην ΕΚΠΟΜΠΗ «7 ΜΕ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ» με την Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και τον Μπάμπη Τζιομπάνογλου.

  Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της γείτονος χώρας να δημιουργήσει “μια εικόνα γκρίζων ζωνών σε επικοινωνιακό επίπεδο , γιατί σε επίπεδο ουσίας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να προωθήσει μια τέτοια εικόνα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στα ενεργειακά , η σχετική σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία , εξυπηρετώντας τον δικό της στόχο να δημιουργήσει εικόνα αμφισβήτησης»....

  Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου είπε επίσης ότι: «Όλο αυτό το διάστημα γίνονται πολύ συγκεκριμένες ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε σε συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη, είτε με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ , τους ενεργειακούς κολοσσούς, είτε με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι κολοσσοί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις»

  Πρόσθεσε δε ότι :« Ο Ερντογάν εντός Μαρτίου έχει τις Δημοτικές εκλογές, οι πρώτες που γίνονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι πρώτες με το νέο σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία. Βλέπουμε την συνεργασία του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα, όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψιν στην προσπάθεια ανάγνωσης και των κινήσεων της Τουρκίας..»

  Σε ό,τι έχει να κάνει με το κοίτασμα στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, o κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι: «Το οικόπεδο 10 ανήκει στην ExxonMobil ,και σας ενημερώνω επίσημα ότι αύριο στις 14:00 θα γίνουν από την εταιρεία οι επίσημες ανακοινώσεις για το κοίτασμα»

  Για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας και την έξοδο της Κύπρου από τα μνημόνια , ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι: «Ένας βασικός λόγος που βγήκαμε από τα μνημόνια νωρίτερα , είναι η συνεργασία Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης , η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων που εργαστήκαμε από κοινού και πάνω από όλα η στήριξη του Κυπριακού λαού. Χωρίς την στήριξη του δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε οτιδήποτε.

  Η κυβέρνηση, προωθεί την δημιουργία ενός ταμείου όπου θα πηγαίνουν όλα τα λεφτά των υδρογονανθράκων , βασισμένο στο νορβηγικό μοντέλο, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πόροι για επενδύσεις και ως πόροι για τις μελλοντικές γενιές».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα