Σκοπιανό: Πιέσεις στον Κοτζιά για λύση από τον Λευκό Οίκο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ λίγα 24ωρα μετά την παρέμβαση του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πέσει στα βαθιά της αμερικανο-ευρωπαϊκής έντασης.

Στο ραντεβού του με τον Πομπέο ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται από αμερικανικής πλευράς το Σκοπιανό. Η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο ανταγωνισμού, στον αγώνα δρόμου επιρροής που γίνεται στα Βαλκάνια και στον οποίο μπλέκεται η Γερμανία, η Ρωσία και η Τουρκία, αναμένεται να πιέσει την ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η χρονική συγκυρία, αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι μια ιστορική ευκαιρία για να διευθετηθεί η διαμάχη.

Το σήμα της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, εν ολίγοις είναι “προχωρήστε σε συμφωνία”.

Στο παρασκήνιο, τα μηνύματα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ από τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είναι πως το όνομα που έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το “Μακεδονία του Ίλιντεν” είναι μια πρόταση βιώσιμη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΑΝΤ1:

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κοτζιά:

Υπουργός: Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Αν. Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής . Προηγουμένως είχα μια συζήτηση με τον κ Mitchell. Νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται σε πολύ θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της διεθνώς, γιατί η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως πρόβλημα, «σε εισαγωγικά», του ΟΗΕ αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.

Συνεχίζω σήμερα και αύριο με συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, και την Τετάρτη θα μεταβώ με την αντιπροσωπεία μας στη Νέα Υόρκη, όπου θα δω τον ΓΓ ΟΗΕ, για να κουβεντιάσουμε ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ αλλά και των θεμάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Θα δω ακόμη και τον Πρόεδρο της Γ.Σ ΟΗΕ και τον ΥΠΕΞ Σλοβακίας και την Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ Νίμιτς και με την αντιπροσωπεία των Σκοπίων για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό. Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς την Πέμπτη. Εμείς δεν συμφωνούμε με κάποιες από τις προτάσεις του. Επιδιώκουμε κατόπιν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή τη χώρα με το νέο της όνομα.

Eρ.: Συζητήσατε το θέμα των Σκοπίων?

Υπουργός: Όχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητήσαμε με τον κ. Mitchell και χθες και προχθές.

Eρ.: Υπήρξε προτροπή να κλείσει το θέμα?

Υπουργός: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτε, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί λύσεις.

Ερ. Θέσατε το ζήτημα των εξοπλισμών προς την Τουρκία.

Υπουργός: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.

Ερ.: Ετέθη το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών?

Υπουργός: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατά στη φυλακή και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ