Θεοδωράκης: Αγωνιζόμαστε για πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα – BINTEO

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική, είπε ότι υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διακυβέρνηση με τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα.

“Η χώρα δεν έχει πλάνο. Δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει πρόγραμμα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τρία μνημόνια – που πολλά έγιναν με το ζόρι – ένα πράγμα αρνούμαστε να το κάνουμε: ένα «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Το ζητούσε το 1ο μνημόνιο, το 2ο μνημόνιο, το 3ο μνημόνιο και ακόμη δεν το έχουμε κάνει. Τσαλαβουτάμε λοιπόν στα προβλήματα. Μπαλώνουμε και δίνουμε συνεχώς έδαφος στους τσαρλατάνους των υποσχέσεων που, αντί για σχέδιο και πρόγραμμα, παίζουν χαρτοπόλεμο με τις υποσχέσεις. Μεγάλες υποθέσεις, όπως τα αντιπλημμυρικά και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι εκτός της δημόσιας ατζέντας. Και όταν μπαίνουν, μπαίνουν με όρους εντυπωσιασμού. Η κυρία Δούρου στην προσπάθειά της να κερδίσει την Περιφέρεια είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε έξι μήνες θα είχε έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Και ως γνήσιο τέκνο του εμφύλιο-πολεμικού λαϊκισμού η κυρία Δούρου κατηγορούσε τον κ. Σγουρό για τον άνθρωπο που χάθηκε στις πλημμύρες του ΄13. Τώρα με τις 20 χαμένες ζωές ποιος έχει την ευθύνη;” τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως το κράτος και η περιφέρεια κοιμούνταν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταιγίδας.

“Καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση στους πολίτες. Κανένα σχέδιο. Καμία κινητοποίηση. Ξύπνησαν αφού είδαν τον αριθμό των νεκρών στα σάιτ. Και βεβαίως οι αιτίες είναι παλιές. Μπαζώσαμε τα ρέματα, κάναμε τους χειμάρρους δρόμους, κλείσαμε τα ποτάμια και χτίσαμε αυθαίρετα παντού. Περιφρονήσαμε τη δύναμη της φύσης. Αλλά, αν οι πατεράδες μας μπορούσαν να επικαλεστούν –

πέρα από την παντελή τους φτώχεια – και την άγνοια, εμείς τι δικαιολογία έχουμε; Οι επιστήμονες, μας προειδοποιούν συστηματικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία:

– τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνονται ολοένα και φονικότερα. Επιβάλλεται λοιπόν να αποκτήσουμε πολιτική για το περιβάλλον. Από το αυθαίρετο στο ρέμα μέχρι την εκπομπή ρύπων που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή” επεσήμανε.

Κατηγορώντας την Περιφέρεια Αττικής για ανικανότητα και υπακοή στο τέρας της γραφειοκρατίας, είπε ότι είχε προϋπολογίσει για αντιπλημμυρικά έργα τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ και στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχε δαπανήσει για τα έργα αυτά μόνο 5 εκατομμύρια.

“Μήπως επειδή πλέον είναι το δικό σας τέρας; Το τέρας που υιοθετήσατε, αυτό τρέφετε. Είναι φανερό ότι δεν έχετε καμία διάθεση να συγκρουσθείτε με τις παθογένειες του παρελθόντος. Τσαλαβουτάτε αριστερά, τσαλαβουτάτε δεξιά και αυτό το λέτε πολιτική. Οι ασύνδετες υπουργικές αποφάσεις, όμως, δεν είναι κυβερνητική πολιτική”, είπε. 

Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την υποστήριξη των πραγματικά αδύναμων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη φορολογία.

“Γιατί αυτά τα τρία είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους

Φτώχεια – ανεργία – φορολογία” τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέροντας παραδείγματα ανθρώπων που όπως είπε “δημεύεται” ο κόπος τους για να μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μοιράζουν μερίσματα.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η υπερφορολόγηση είναι μια συνειδητή απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τη μεσαία τάξη, λέγοντας ότι σε λίγο θα έχουμε μόνο φτωχούς και προύχοντες.

“Και λίγο κοντά στις γιορτές η κυβέρνηση θα αναζητά τους ιδανικούς ψηφοφόρους για να τους μοιράσει έκτακτα επιδόματα. Κανένα σχέδιο για τη νέα γενιά. Κανένα σχέδιο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κανένα σχέδιο για να μειωθούν οι σπατάλες. Η χώρα μας έχει 156 πολιτικές γραμματείες – γενικές, ειδικές, τομεακές. Είχε ήδη 79 και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα δύο τελευταία χρόνια τις διπλασίασαν. Ιδού λοιπόν πεδίο για να μειώσετε τις σπατάλες και – ακολούθως – τους φόρους”, ανέφερε.

“Στην Ελλάδα της κρίσης η προστασία και η υποστήριξη των πραγματικά αδύναμων είναι ο πρώτος στόχος. Τα περιστασιακά επιδόματα, όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα όλων αυτών των ανθρώπων είναι τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και η ανεργία.

Εμείς θα επιμείνουμε λοιπόν: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την κοινωνική προστασία όσων δεν έχουν άλλη λύση ή έχουν πληγεί από πρόσκαιρες ατυχίες. Και δυναμικές πολιτικές για:

– συστηματική αύξηση της παραγωγής

– νέες θέσεις εργασίας

– δημιουργία ευκαιριών για αύξηση των εισοδημάτων” συνέχισε ο κ.Θεοδωράκης και κατέληξε:

“Ο Έλληνας, κυρίες και κύριοι, είναι έτοιμος να φουρνίσει και θέλει τα σύνεργα. Εσείς με αυτά που κάνετε 3 χρόνια τώρα του γκρεμίζετε και τον φούρνο. Και τώρα, για να του απαλύνετε τον πόνο, του δίνετε ένα καρβέλι ψωμί.

Εμείς δεν θα στερήσουμε από τον κόσμο αυτό το καρβέλι ψωμί, αλλά ο αγώνας μας ήταν και παραμένει ο ίδιος. Πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα. Αυτός είναι ο αγώνας! Αυτή είναι η προσπάθεια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ