Γεννηματά: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις

Για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

H κ. Γεννηματά είπε ότι μετά την δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την πορεία της χώρας, ενώ η ανησυχία για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση εντείνεται από την έκθεση του ΔΝΤ.

Χαρακτήρισε “εκτός πραγματικότητας” το “νέο αφήγημα” της κυβέρνησης “που επιχειρείται να ενισχυθεί” με την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για απώλεια από την οικονομία 100 δισ. ευρώ, για την επιβάρυνση των πολιτών με μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ, “χωρίς να έχουμε πάρει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, ενώ επιβαρυνθήκαμε με τη δέσμευση για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα”.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για καλλιέργεια διχαστικού και πολωτικού κλίματος προσθέτοντας ότι “αδύναμη, άβουλη χωρίς σχέδιο και όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής της, προσπαθεί απλά να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να παρατείνει πάση θυσία την παραμονή της στην εξουσία”. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί ούτε να προσελκύσει επενδύσεις, ούτε να προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον της χώρας.

Η κ. Γεννημάτα είπε ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για την δημιουργία και συντήρηση από την κυβέρνηση “όχι απλά ενός κράτους «ημετέρων» αλλά ενός «ημέτερου» κράτους”, για την επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης και για χρησιμοποίηση των εξεταστικών επιτροπών ως μέσου σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

“Ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία” πρόσθεσε, στην συνέχεια, η κ. Γεννηματά, επιμένοντας στην ανάγκη παρέμβασης του εισαγγελέα και διερεύνησης και από την Βουλή των αποκαλύψεων Βαρουφάκη και Λαφαζάνη καθώς “και στις δύο περιπτώσεις έχουμε προπαρασκευαστικές ενέργειες για έξοδο από ευρώ.

Με το σχέδιο Βαρουφάκη θα μας έδιωχναν από την ευρωζώνη, θα μας εκπαραθύρωναν, με το σχέδιο Λαφαζάνη θα φεύγαμε εκουσίως. Και τα δύο σχέδια έγιναν με ανάθεση του κ. Τσίπρα”.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε σε υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Αναφερόμενη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι αποκτά το Κεντρικό της Όργανο ενώ έχει τις βασικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Ελλάδα, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση. ένα σαφές Οργανωτικό Πλαίσιο Λειτουργίας σε Κεντρικό και Περιφερειακό Επίπεδο και το νέο Σύμβολο της Παράταξης. Τόνισε ότι “η νέα παράταξη θα γεννηθεί στην μήτρα της κοινωνίας, ας το καταλάβουν όλοι για να τελειώνουμε μια και καλή με τα ψευτοδιλήμματα”.

Κάλεσε σε ένταση των πολιτικών πρωτοβουλιών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών, της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων και κυρίως για να αναδείξει τον δικό της εναλλακτικό δρόμο “για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της Κοινωνικής συνοχής, την επιστροφή των νέων παιδιών στην Ελλάδα”.

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα ότι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εξειδικεύσει το Σχέδιο Ελλάδα. “Ο κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει. Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, σήμερα στην κοινωνία, αύριο θα αλλάξουν και στη Βουλή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε” τόνισε και κάλεσε σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία ενιαίου φορέα της παράταξης, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ως το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία “για να ξαναγίνει η κεντροαριστερά πρωταγωνιστής στο πολιτικό μας σύστημα. Πρωταγωνιστής για την νέα πορεία της Ελλάδας και της επιστροφής της στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα”. Καταλήγοντας ανέφερε ότι “ελπίζοντας ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το «πλην Λακεδαιμονίων». Εμείς προχωρούμε”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ