Κόντρα για τη σελίδα 31 του mail

Κόντρα για τη σελίδα 31 του mail

Κόντρα για το ασφαλιστικό στη Βουλή προκάλεσε το έγγραφο που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή, παρουσία του Γιάννη Βρούτση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με αυτό, που δεν αποτελεί παρά την σελίδα 31 του μέιλ που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα στο αγγλικό κείμενο, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχει ψηφιστεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης θα καταργείται η σύνταξή τους και θα παίρνουν μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μειώνοντας έτσι τα εισοδήματά τους από 486,75 ευρώ σήμερα σε 200 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαριτίνας Ζαφειριάδου στο real.gr, υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται πως όσοι έχουν 20 χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν μόνο το οργανικό κομμάτι της σύνταξής τους, ήτοι 320 ευρώ, με αποτέλεσμα στην ουσία η κατώτατη σύνταξη να μειώνεται στα 320 ευρώ χωρίς ΕΚΑΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος για δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλες τις εργαλειοθήκες (1,2 και 3), μίλησε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε “κοινωνική ευθανασία” και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται τα εργασιακά με “υπαλληλίσκους” της τρόικας, σημειώνοντας πως αυτό ωφελεί μόνο τα μεγάλα αφεντικά.

Μίλησε για κυβέρνηση σε κατάρρευση και ζήτησε να φύγει επειγόντως, προκειμένου «να προλάβουμε, πριν πάμε σε συνολική καταστροφή».

«Είστε επικίνδυνοι. Πρέπει να παραιτηθείτε άμεσα και να οδηγηθούμε σε εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Σταθάς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα διάβασε ο Αλέξης Μητρόπουλος και καλώντας τον κόσμο στον δρόμο για την ανατροπή τους.

«Οι συντάξεις δεν φτιάχνονται μέσα από πορείες», απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας ο πρώτος «ευτυχής» υπουργός, που μπορεί να πει ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί πλέον βόμβα στα θεμέλια του κράτους.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποσχεσιολογία» και δεσμεύτηκε αντίθετα ότι όσο είναι ο ίδιος στο τιμόνι του υπουργείου Εργασίας, θα βρίσκονται διαρροές και αδυναμίες του συστήματος και αυτές θα κλείνονται και θα διορθώνονται αντιστοίχως.

Ειδικά για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υποστήριξε ότι αποτέλεσαν πολυτέλεια για το ασφαλιστικό.

«Αμφισβητεί κανείς ότι όταν έχουμε κανόνες, πρέπει να τηρούνται;», είπε, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψή του, μιλώντας για το Δημόσιο, υποστήριξε ότι το 7,91% των ασφαλισμένων παίρνουν σύνταξη μεταξύ 26-50, το 23,64% ως τα 61 και το 43, 57 από τα 62 ως τα 67, συμπεραίνοντας ότι το 75, 12% των ασφαλισμένων παίρνουν σύνταξη πιο νωρίς από τα εθνικά όρια. Όσο για το ΙΚΑ, υποστήριξε ότι μεταξύ 26-50 λαμβάνουν σύνταξη το 6,44% των ασφαλισμένων, μεταξύ 51-55 το 12% και ως το όριο 58,61%, συμπεραίνοντας εδώ ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων που παίρνουν σύνταξη πιο νωρίς από τα εθνικά όρια φτάνει το 75,8%.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι εξυγιαίνεται το ασφαλιστικό σύστημα για πάντα. Ειδικά για τις συντάξεις κάτω από τα 15 έτη ασφάλισης, θύμισε ότι ουδέποτε δίνονταν, ενώ για εκείνες μεταξύ 15-20 ετών ασφάλισης υποστήριξε ότι δεν αλλάζει τίποτα.

«Αυτό που προβλέπουμε με βάση την αναλογιστική δικαιοσύνη, είναι να δώσουμε ανταποδοτική σύνταξη και από τα 20 και πάνω χρόνια, κανονική σύνταξη», είπε, για αυτούς που θα πάρουν σύνταξη από το 2040 και μετά.

«Εσείς λέτε, απλόχερα σύνταξη σε όλους», αντέταξε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει έρθει σε ταμειακή ισορροπία με τις αλλαγές που γίνονται.

Ανταπαντώντας, ο κ. Στρατούλης, μίλησε για επιβεβαίωση εκ μέρους του υπουργού της επιστολής που έστειλε ο κ. Χαρδούβελης στην τρόικα και δη των δύο κατευθύνσεων που αναφέρονται στη σελίδα 31, ενώ παραπονέθηκε για κενά στις απαντήσεις του κ. Βρούτση για την περικοπή του προνοιακού μέρους της σύνταξης και την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων μέσα από την ένταξή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Η κυβέρνηση πριν φύγει, τα έδωσε όλα στην τρόικα», είπε μεταξύ άλλων.

Επ’ αυτού πάντως, ο κ. Βρούτσης διέψευσε ότι κόβεται το προνοιακό μέρος της σύνταξης και τα προνοιακά επιδόματα, ενώ προανήγγειλε εξαιρέσεις σε αναπήρους και ειδικά καθεστώτα εργασίας.

Νωρίτερα, είχε διαψεύσει ότι κόβονται οι συντάξεις χηρείας, μιλώντας απλά για ελέγχους νομιμότητας καταβολής τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα ισχύει με το νέο καθεστώς απονομής σύνταξης

Υπ.Εργασίας: «συνήθης πρακτική» τα μέιλ της τρόικας 

ΥΠΟΙΚ: Δεν είμαστε πολύ μακριά με την τρόικα

Mητρόπουλος: Κατώτατη σύνταξη 320 ευρώ πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ