Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης – Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

H Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με σχετική της ανάρτηση στο Facebook ενημέρωσε για τον θάνατο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κωστή Ζώη αναφέροντας: «Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σωματείου, στηρίζοντας πάντα τους νέους σκηνοθέτες».

Κροατία: Βραβευμένος σκηνοθέτης παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε πολλές γυναίκες

Γεννημένος το 1931 με σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή γρήγορα τον κέρδισε ολοκληρωτικά ο κινηματογράφος.

Κωστής Ζώης: Η σπουδαία παρακαταθήκη του

Όπως αναφέρει η Εταιρεία, το 1965 έκανε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Τ’ άλογο», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που απέσπασε σημαντικές διακρίσεις (Α’ Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1965, Α’ Κρατικό Βραβείο 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Ομπερχάουζεν 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Κρακοβίας 1966).

Δανάη Μιχαλάκη για «Άγριες Μέλισσες»: «Ο σκηνοθέτης με είχε διώξει από το γύρισμα» – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο χρόνια αργότερα η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Σιλουέττες» κατέκτησε το Α’ Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ συγκέντρωσε άλλα 8 βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1968 γυρίζει τη μικρού μήκους ταινία «Ο Δραπέτης» και κατακτά και πάλι το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς.

Για τη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους, «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς» (1971) συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Κώστα Μουρσελά, βασικό του συνεργάτη στον πρώτο χρόνο της σειράς «Εκείνος κι εκείνος», η οποία έμεινε στην ιστορία για το υπονομευτικό της μήνυμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Χρήστος Λούλης: «Η κακομεταχείριση ήταν για εμάς κομμάτι της δουλειάς – Έπρεπε να το βουλώνεις αν ο σκηνοθέτης…»

Τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε για την ΕΡΤ μια σειρά ντοκιμαντέρ όπως «Η Μόλυνση και οι άλλοι…», «Ζωντανές και νεκρές πολιτείες», «Πεντέλη ώρα μηδέν» και πολλά άλλα.

Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μείνει αξέχαστη. Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωστή Ζώη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ