Έχασε τη δίκη για τα CDS ο Καμμένος-Πληρώνει 100.000 ευρώ

Έχασε τη δίκη για τα CDS ο Καμμένος-Πληρώνει 100.000 ευρώ

“Ψευδείς και συκοφαντικούς”, έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τους ισχυριμούς του Προέδρου των ΑΝΕΛ και τότε βουλευτή της ΝΔ, Πάνου Καμμένου, για τα περίφημα CDS ο οποίος είχε καταγγείλει και εμπλοκή σε αυτή την “κερδοσκοπική διαδικασία προσώπων που παραπέμπουν στο περιβάλλον του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τον αδελφό του Ανδρίκο”. 

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταδικάστηκε να πληρώσει 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που προκάλεσε στην εταιρία IJ PARTNERS, ισχυριζόμενος πως αυτή αγόρασε τα “γυμνά” ασφάλιστρα δανειστικού κινδύνου (CDS) με βαση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε στο τελος του 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εν ολίγοις ότι  η εταιρία πόνταρε, χωρίς να κατέχει εληνικά ομόλογα, πάνω στην χρεωκοπία της χώρας, “έχοντας εσωτερική ενημέρωση για την ένταξη της χώρας σε μηχανισμό στήριξης”. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση: “Προς αποκάσταση  της ηθικής βλαβης που η ενάγουσα υπέστη, το δικαστήριο ενόψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διαδοσής των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν τη επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ηταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν, τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις των επίδικων συκοφαντικών ισχυρισμών και μάλιστα παρά τη διάψευσή τους απο την ενάγουσα, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων, οι οποίοι αμφότεροι είναι οικονομικά εύρωστοι, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ”.

Το δικαστήριο μάλιστα επισημαίνει την άμεση διάψευση του ισχυρισμού Καμμένου απο την ελβετική εταιρία, την μετέπειτα (16/5/2013) διάψευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πως η εταιρία αγόρασε CDS αλλά και την δημόσια δήλωση το 2010 στον διεθνή Τύπο του προέδρου της Θ. Μαργέλλου κατά της αγοράς “γυμνών” CDS, την ώρα που ο ίδιος ήταν κάτοχος ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 15,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στον Real Fm και το KONTRA, σχετικά με την πώληση των CDS το 2009 απο το ΤΤ αξίας 917 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που η πορεία της χώρας δεν ήταν ομαλή. Μετά το κούρεμα μέσω του PSI και της άρνησης ενός ποσοστού περίπου 2,5% των κατόχων εληνικών ομολόγων να υπαχθούν εκούσια σε αυτό -περίπου δηλαδη 8,5 δισ. ευρώ- απελευθερώθηκαν τα CDS. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το Ταμιευτήριο κέρδισε απο την πώληση 25 εκατομμύρια ενώ να τα κρατούσε, και όπως αποδείχτηκε, θα κέρδιζε 917 εκατομμύρια αν περίμενε.

Επισήμανε δόλο μάλιστα και σημείωσε την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ το 2009, αποκαλώντας τον “έμμισθο broker των τοκογλύφων”. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα πως η εταιρία IJ PARTNERS στην οποία συμμετέχει συμμαθητής του τότε Πρωθυπουργού και πρόσωπο που έχει κοινές δραστηριότητες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε εταιρίες ανάπτυξης πράσινης ενέργειας με τον αδελφό του Πρωθυπουργού Ανδρίκο: ‘Κάποιος κέρδισε 26 δισ. δολάρια”, είπε τότε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως υπήρχε “εσωτερική ενημέρωση”.

Η δικαστική απόφαση μάλιστα κάνει επαννελλειμένα επίκληση των αυστηρών παρατηρήσεων του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου “είναι πολύ βαριά αυτά που λέτε, πρέπει να τα αποδείξετε” στις οποίες απάντησε “υπάρχουν στοιχεία”. Μάλιστα την επομένη και παρά τη διάψευση της εταιρίας, στον τηλεοπτικο σταθμό Kontra, επανήλθε και είπε πως “η IJ PARTNERS και ο Μαργέλλος έκαναν την αγορά των CDS μεσω του διεθνούς οργανισμού ISRA και αναρωτήθηκε: “Εχει κωδικό στην εταιρία αυτή ο Μαργέλλος και η IJ PARTNERS;”, υπαννισόμενος , κατά την απόφαση πως έχει. 

Σε όλα τα παραπάνω το δικαστήριο απάντησε πως “οι ισχυρισμοί του εναγόμενου δεν αποδείχτηκαν αληθείς αλλά ψευδείς, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των αποδείξεων. Δεν προσκόμισε ουδεμία συναλλαγή της ενάγουσας σε CDS επί εληνικών ομολόγων και ουδένα κωδικό αυτής στον διεθνή ορανισμό ISDA, κάτι που αποδεινύει το ψευδές των καταγγελιών”. 

Οι δικαστές ωστόσο απορρίπτουν το αίτημα της εταιρίας να είναι άμεσα εκτελεστή η απόφαση ενώ διατάσσει κάθε φορά που ο κ. Καμμένος θα επαναλαμβάνει τους ίδιους ισχυρισμούς να πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ