Τι λέει η Στριπ για την Θάτσερ

Τι λέει η Στριπ για την Θάτσερ

 

Η Μέριλ Στριπ υποδύθηκε  την σιδηρά κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία ” The Iron Lady” και κέρδισε το τρίτο της χρυσό αγαλματίδιo, τον Φεβρουάριο του 2012. 

Γι΄αυτό και η διάσημη ηθοποιός εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται σε όλα εκείνα που είχε κάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς και στον χαρακτήρα της.

Λέει: “Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα μέρος της σημερινής μας ιστορίας που δεν έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος του 20ου αιώνα.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα που πήρε και η προσέγγιση στην οικονομική ρύθμιση, οδήγησε σε μεγάλο πλούτο τους άλλους.

Υπάρχει ένα επιχείρημα, ότι η σταθερότητά της, η σχεδόν συναισθηματική της αφοσίωση στη στερλίνα, ήταν εκείνη που βοήθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην παρασυρθεί στην καταιγίδα της ευρωπαϊκής νομισματικής αβεβαιότητας.

Αλλά για μένα ήταν μια φιγούρα, την οποία έβλεπα με δέος, τόσο για την προσωπική δύναμη όσο και για τη βαρύτητά της.  Το να καταλήξει νόμιμα, μέσα από τις τάξεις του βρετανικού πολιτικού συστήματος, στην τάξη και στον φόβο των δύο φύλων, όπως ήταν, στο χρόνο που το έκανε και ο τρόπος που το έκανε, ήταν ένα τρομερό επίτευγμα.

Κερδίσε,  όχι επειδή κληρονόμησε τη θέση ως η κόρη ενός μεγάλου άνδρα, ή η χήρα ενός σημαντικού ανθρώπου, αλλά με τη δύναμη του ίδιου του αγώνα.

Για να αντέξει το μίσος και τη γελοιοποίηση, άνευ προηγουμένου κατά τη γνώμη μου, ισοπεδώθηκε σε ένα δημόσιο πρόσωπο που δεν ήταν δολοφόνος. 

Και κατάφερε  να διατηρήσει τις πεποιθήσεις της, που συνδέονταν με ιδανικά και ιδέες, χωρίς διαφθορά.

Θεωρώ ότι αυτό είναι απόδειξη κάποιου είδους μεγαλείου, που αξίζει να περάσει στην ιστορία.

Για να μπορέσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, να αντικαταστήσουν τις φαντασιώσεις τους ότι  είναι πριγκίπισσες με ένα διαφορετικό όνειρο, ότι η πραγματική ζωή οδηγεί το έθνος. Αυτό ήταν πρωτοποριακό και αξιοθαύμαστό.

Είχα την τιμή να φανταστώ το ταξίδι το ταξίδι της ζωής της, μετά την εξουσία.  Αλλά έχω μόνο κατανόηση, για το τι σήμαιναν οι αγώνες της και πώς κατάφερε να πλεύσει στην άλλη πλευρά. 

Θα ήθελα να μεταφέρω με σεβασμό μου τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους της”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ