Η ισχύς εν τη ενώσει

Οι ΗΠΑ παρότρυναν σήμερα την κυβέρνηση και τον στρατό να εργασθούν από κοινού στην Αίγυπτο, την επομένη της αποπομπής του παντοδύναμου υπουργού Αμύνης και αρχηγού του στρατεύματος στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. 

«Είναι σημαντικό οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί από κοινού να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να διευθετήσουν τα οικονομικά προβλήματα και τα θέματα ασφαλείας που καλείται να αντιμετωπίσει η Αίγυπτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας: «αναμένουμε πως η ανακοίνωση του προέδρου Μόρσι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού».

«Αναμένουμε από τον πρόεδρο Μόρσι να συντονιστεί με τους στρατιωτικούς για να διορίσει μία νέα ομάδα στο υπουργείο Αμύνης και θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου προκειμένου να προωθήσουμε τα διάφορα σημεία κοινού ενδιαφέροντός μας», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Τον Ταντάουι θα αντικαταστήσει ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι -τον οποίο οι Αμερικανοί ήδη γνωρίζουν από προηγούμενες θέσεις του. Ο διορισμός του είναι καλοδεχούμενος, είπε αναφερόμενος σε αυτόν ο Κάρνεϊ.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου ακολούθησαν την αποπομπή του στρατάρχη Ταντάουι, σε μία στιγμή που η θέση του Μόρσι εμφανίζεται ενισχυμένη, έπειτα και από την κατάργηση των πολιτικών προνομίων που έχαιραν οι στρατιωτικοί.

Ο αιγυπτιακός Τύπος χαρακτήρισε «επαναστατικές» τις αποφάσεις αυτές, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης ωστόσο να εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το εάν και κατά πόσον ο Μόρσι, που προέρχεται από το ισλαμιστικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, πλέον συγκεντρώνει υπερβολικές εξουσίες στα χέρια του.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ