Γαλλία: Καθηλωμένα τρένα και μετρό από την απεργία κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Φορτηγά μπλόκαραν τους δρόμους σε περίπου 10 περιοχές της Γαλλίας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για την προγραμματισμένη μείωση των φορολογικών απαλλαγών στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ τα δρομολόγια των τρένων και του μετρό διαταράχθηκαν ιδιαίτερα από την απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Εκατοντάδες μέλη των «κίτρινων γιλέκων» συνέχισαν τις διαδηλώσεις τους, αλλά οι αριθμοί ήταν σχετικά μικροί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η απεργία των μέσων μεταφοράς έκανε δύσκολη την πρόσβαση στην πρωτεύουσα.

Ο συνδυασμός της πίεσης των κίτρινων γιλέκων όσον αφορά το κόστος ζωής και των διαμαρτυριών των συνδικάτων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελούν μείζονα πρόκληση για τις προσπάθειες του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να θεσπίσει πιο φιλική προς το περιβάλλον νομοθεσία κατά το δεύτερο εξάμηνο της θητείας του.

Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών φορτηγών καταγγέλλουν ότι οι αλλοδαποί οδηγοί μπορούν να αγοράσουν φθηνότερα καύσιμα στις χώρες τους, κάτι που τους επιτρέπει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στη Γαλλία.

Με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά τις φορολογικές ελαφρύνσεις στα καύσιμα για φορτηγά από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 1η Ιανουαρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέλυσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω της απεργίας κατά των σχεδιαζόμενων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Το Σάββατο, οι μεταφορές δεν λειτουργούσαν κανονικά, με μόνο ένα από τα 10 περιφερειακά τρένα και ένα από τα έξι τρένα υψηλής ταχύτητας να κυκλοφορούν. Στο Παρίσι, μόνο οι γραμμές 1 και 14 λειτουργούσαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ