Καταρρέει το κόμμα της Μέρκελ – Εντείνονται οι πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό

Νέα “βουτιά” για τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, με το κόμμα να βρίσκεται πλέον τρεις μονάδες πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους, η δημοτικότητα των οποίων γνωρίζει τελευταία θεαματική άνοδο. Τα παραπάνω καταγράφονται κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο και αποτυπώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού».

Όλο και περισσότεροι αμφιβάλλουν πλέον κατά πόσον η συμμαχία κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς μπορεί να ολοκληρώσει την πλήρη θητεία της, που φτάνει το 2021, κυρίως λόγω της αναταραχής στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πολλοί αναλυτές διαβλέπουν μεγάλες πιθανότητες να διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές το 2020.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) συγκεντρώνει το 24% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%, ποσοστό ίσο με αυτό της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μια εβδομάδα αφότου η επικεφαλής του Αντρέα Νάλες παραιτήθηκε εξαιτίας της κάκιστης επίδοσης του κόμματος στις κρατιδιακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Πολλά στελέχη και μέλη του SPD θα προτιμούσαν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αρχίσει να ανασυγκροτείται στην αντιπολίτευση.

Οι Πράσινοι, που ενισχύονται από την εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή — πράγμα που συνέβαλε στο να καταλάβουν τη δεύτερη θέση τις ευρωεκλογές — παραμένουν πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 27% των προτιμήσεων.

«Οι Πράσινοι επωφελούνται από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, την αυτοκαταστροφή του SPD και τις προσπάθειες των συντηρητικών να υπερθεματίσουν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa, ο Μάνφρεντ Γκίλνερ.

Αν πράγματι ο συνασπισμός της Μέρκελ καταρρεύσει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά στα σενάρια της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, του σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας ή, ακόμη, μιας άβολης συμμαχίας τριών παρατάξεων.

Και τα τρία σενάρια πιθανόν θα επιταχύνουν την αποχώρησης της Μέρκελ, της γερμανίδας καγκελαρίου τα τελευταία 14 χρόνια, που έχει ήδη αφήσει την ηγεσία του CDU στην ως πρότινος προστατευομένη της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Άγγελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν μοιάζει να μπορεί να δώσει ώθηση στο CDU. Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, μόλις το 19% του δείγματος απάντησε θετικά στην υποθετική ερώτηση αν θα την επέλεγε για την καγκελαρία σε μια άμεση ψηφοφορία. Το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το SPD δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης του και κανείς δεν μοιάζει πρόθυμος.

Το περιοδικό Der Spiegel έβαλε στο εξώφυλλό του τον Κέβιν Κούνερτ, τον 29χρονο ηγέτη της νεολαίας των σοσιαλδημοκρατών, φιγούρα που διχάζει και είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής στον «μεγάλο συνασπισμό» πέρυσι. Ο Κούνερτ προτείνει στροφή σε πιο αριστερές θέσεις. Κάποια από τα στελέχη του κόμματος είπαν στο περιοδικό ότι θα ήθελαν να τον δουν να αναλαμβάνει την ηγεσία του SPD· κάποια άλλα χαρακτήρισαν τρέλα αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ