Αλαλούμ με τις κατηγορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Τι ισχύει για την “κατασκοπεία” – ΒΙΝΤΕΟ

Θολό παραμένει το θέμα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στη φυλακή της Αδριανούπολης, μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.Υπάρχει μια αρχική εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα που ζήτησε την προφυλάκισή τους για δύο κατηγορίες: για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα κατασκοπείας. Το πταισματοδικείο δεν ήταν σε θέση να εξετάσει κατ’ ουσίαν τις κατηγορίες. Έπρεπε να αποφασίσει μόνο για την προφυλάκιση και όπως μεταδίδεται στα τουρκικά ΜΜΕ, βασίστηκε μόνο στην κατηγορία που αφορά στην είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την δεύτερη πρόταση του εισαγγελέα περί κατασκοπείας, γιατί ακόμα ερευνώνται στοιχεία όπως τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών.Αυτό, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη, δεν σημαίνει ότι όταν συνταχθεί το επίσημο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας δεν θα επιμείνει στην κατασκοπεία. Θα πρέπει όμως να το βασίσει σε στοιχεία που θα βρει .

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

Πώς δημιουργήθηκε το μπέρδεμα

Νωρίτερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν αποσπασματικά δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, με αποτέλεσμα να παρερμηνευτούν. Έτσι, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοίκατηγορούνται για κατασκοπεία-και όχι ότι διερευνούνται για κατασκοπεία, όπως δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.Στη συνέχεια, ο Μποζντάγ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» δήλωσε:

“Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της Δευτέρας απορρίφθηκε από το πταισματοδικείο της Αδριανούπολης το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ως εκ τούτου τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε και με το σκεπτικό ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί αναβλήθηκε και παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη.

Εν τω μεταξύ την πύλη των φυλακών της Αδριανούπολης πέρασαν το πρωί οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους από την εισαγγελία να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Μετά το τέλος της συνάντησης αποχώρησαν χωρίς να κάνουν την παραμικρή δήλωση.

Το αίτημα των γονέων κατατέθηκε στις 10.15 πμ στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και οι γονείς μετέβησαν στις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).

Οι δύο Έλληνες βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.

Κοτζιάς: Η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα

Δήλωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Στις Βρυξέλλες το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών – Ο Καμμένος μίλησε με τους γονείς του ανθυπολοχαγού

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, μεταξύ άλλων, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Καμμένος είχε επικοινωνία με τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ