Παραμένουν στη φυλακή οι Έλληνες στρατιωτικοί – Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο – Υπό έρευνα για κατασκοπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη.

Έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού, μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Η ελληνική πλευρά ζητά να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ που μίλησαν στον ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των στρατιωτικών ζητούν να αποφυλακιστούν και να διαμείνουν στο προξενείο της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η προφυλάκισή τους έγινε με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Bέβαια, παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

“Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη” ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν αποσπασματικά δηλώσεις του, με αποτέλεσμα να παρερμηνευτούν. Έτσι, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία-και όχι ότι διερευνήθηκαν για κατασκοπεία, όπως δήλωσε στην πραγματικότητα ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ο Μποζντάγ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» δήλωσε:

“Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Συναντήθηκαν με τους γονείς τους

Την πύλη των φυλακών της Αδριανούπολης πέρασαν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους από την εισαγγελία να επισκεφθούν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αίτημα των γονέων κατατέθηκε στις 10.15 πμ στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και οι γονείς μετέβησαν στις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).

Οι δύο Έλληνες βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το evros-news.gr, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, μεταφέρθηκαν ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο.

Κοτζιάς: Η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα

Δήλωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Αμανατίδης στον Realfm 97,8: Αναμένουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτών

“Οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν σε θετικό κλίμα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, ελπίζω ότι θα έχουμε το συντομότερο την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των στρατιωτών” δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

Το μήνυμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για ενότητα στις κρίσιμες αυτές στιγμές με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε μέσω Twitter ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος.

«Όλες μας οι σκέψεις και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει τώρα να συγκεντρώνονται στην υποστήριξη των δύο παιδιών μας που δοκιμάζονται στις τουρκικές φυλακές», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Twitter ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ