• Δεν πάει ΗΠΑ ο Νιέτο - Γιατί καβγάδισε με τον Τραμπ

  8:25 πμ, Κυριακή 25 Φεβ 2018 8:25 πμ, Κυριακή 25 Φεβ 2018

  Ανεβλήθη τελικά η επίσκεψη του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στις ΗΠΑ, έπειτα από... καβγά που είχε δια τηλεφώνου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες είχαν μια τεταμένη τηλεφωνική συνδιάλεξη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά στο τείχος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να υψωθεί στα σύνορα των δύο κρατών, δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

  «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να γίνει μια επίσκεψη, αλλά θα πουν στις ομάδες τους να συνεχίσουν να συζητούν και να συνεργάζονται», είπε ο αξιωματούχος.

  Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι συζητείτο μια διμερής σύνοδος κορυφής εντός των προσεχών εβδομάδων, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

  Η εφημερίδα The Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη ότι η επίσκεψη αναβάλλεται το Σάββατο, σημείωσε πως η συνδιάλεξη του Τραμπ και του Νιέτο την Τρίτη, που διήρκεσε 50 λεπτά, κατέληξε σε αδιέξοδο όταν ο ρεπουμπλικάνος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί δημόσια τη θέση της μεξικανικής κυβέρνησης πως δεν θα επωμιστεί το κόστος της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

  Μεξικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ ήταν εκτός εαυτού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ο Τραμπ οργίστηκε, διότι θεώρησε παράλογη την αξίωση του Πένια Νιέτο να υπαναχωρήσει από την προεκλογική του υπόσχεση πως θα αναγκάσει τη μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το τείχος.

  Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανέφερε ότι δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο για τη συνδιάλεξη πέραν του ότι ο Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της συντριβής ενός ελικοπτέρου στην Οαχάκα και του ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις στα πεδία του εμπορίου, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

  Το ζήτημα του τείχους έχει μετατραπεί σε αγκάθι στις σχέσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού. Ο Νιέτο, που είχε συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, ακύρωσε και την προηγούμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ, όταν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απείλησε να επιβάλει δασμούς στις μεξικανικές εισαγωγές για να καλυφθεί το κόστος του τείχους που θέλει.

  Το τείχος αποτελεί επίσης εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για να παραταθεί η προστασία εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών μεταναστών που είχαν μπει στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν παιδιά και το ομοσπονδιακό πρόγραμμα που τους χορηγούσε νόμιμες άδειες παραμονής και εργασίας καταργήθηκε πέρυσι από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Ο Τραμπ αξίωσε από το αμερικανικό Κογκρέσο στην πρόσφατη πρόταση του Λευκού Οίκου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό να εγκρίνει δαπάνες ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να προορίζεται για το τείχος.

  Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα