Παρίσι-Το Δημόσιο πουλάει ποσοστά μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για να στραφεί στις ΑΠΕ

Παρίσι-Το Δημόσιο πουλάει ποσοστά μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για να στραφεί στις ΑΠΕ

Έτοιμη δηλώνει η Γαλλία, διά στόματος της υπουργού Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, να απομειώσει περαιτέρω τα ποσοστά της σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της χώρας.

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, η Ρουαγιάλ διευκρίνισε ότι θα διατηρηθεί τόσο ποσοστό μετοχών, όσο χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί ο κρατικός έλεγχος στα ΔΣ των εταιρειών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο το κράτος είναι έτοιμο να μειώσει το ποσοστό του στην EDF ή στη GDF Suez, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε ότι τα ποσοστά μπορούν να μειώνονται «όσο διατηρούμε την ίδια επιρροή σε αυτές».

Σημειωτέον, το κράτος κατέχει το 84% της EDF και το 33,6% στην GDF Suez.

Παράλληλα, η Ρουαγιάλ πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τυχόν πωλήσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της στροφής της Γαλλίας προς τις ΑΠΕ και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η γαλλική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία συνολικά 15 δισ. ευρώ, μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Προς επίρρωση των όσων είπε η Ρουαγιάλ, ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουήλ Μαρκόν δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την πώληση συμμετοχών «σε όσες εταιρείες το κράτος έχει δικαίωμα διπλής ψήφου».

Πηγή στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι το κράτος έχει διπλά δικαιώματα ψήφου, μεταξύ άλλων, στις Thales και Safran.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ