ΟΗΕ: Κλείστε το Γκουαντάναμο

ΟΗΕ: Κλείστε το Γκουαντάναμο

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις ΗΠΑ να κλείσουν τη φυλακή του Γκουαντάναμο και να δικάσουν όσους ευθύνονται για καταπατήσεις δικαιωμάτων στο πλαίσιο του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”.

Παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν στο εξωτερικό.

Όπως γίνεται για όλα τα μέλη του ΟΗΕ, έτσι και για τις ΗΠΑ η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή των διατάξεων του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.

«Αυτό που λέμε είναι πως εάν θα πρέπει να γίνει μια παρακολούθηση, θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία. Στον τομέα αυτό χρειάζεται ένας λεπτομερής και σαφής κανονισμός που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για εκείνους που είναι υπό παρακολούθηση», δήλωσε ένα από τα μέλη της επιτροπής.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την αμερικανική κυβέρνηση για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου εξακολουθούν να κρατούνται σήμερα 154 πρόσωπα. Η φυλακή αυτή δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκαν την τελευταία 15ετία πολλοί άνθρωποι χωρίς ποτέ να δικαστούν ή να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ