Ισραήλ: Συμφωνία με την Ε.Ε

Ισραήλ: Συμφωνία με την Ε.Ε

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα, προχώρησε το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη για μελλοντικές επιστημονικές συνεργασίες τερματίζοντας τη διμερή διαμάχη για το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με μια δήλωση που έκανε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

«Μετά από συζητήσεις μεταξύ της ισραηλινής υπουργού Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι και της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, η ΕΕ και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή στα επιστημονικά προγράμματα της ΕΕ», ανέφερε η δήλωση του αξιωματούχου. «Αυτή η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του Ισραήλ στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις νομικές και οικονομικές απαιτήσεις της ΕΕ , ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται επί της αρχής οι πολιτικές ευαισθησίες του Ισραήλ», αναφέρεται επίσης στη δήλωση.

Πρόσφατα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τους υπουργούς του να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την έναρξη των αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρόγραμμα του 2020.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει τις «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ και την επιβολή ρήτρας η οποία αποκλείει τη συνεργασία, από την 1η Ιανουαρίου, ισραηλινών ιδρυμάτων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτική Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, όπως και στα κατεχόμενα από το 1967 υψίπεδα του Γκολάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ