Le Monde:Ελληνικό ψιχάλισμα για Ολάντ

Le Monde:Ελληνικό ψιχάλισμα για Ολάντ

 

Με τον τίτλο «ελληνικό ψιχάλισμα για τον Φρανσουά Ολάντ », η Le Monde δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Αρνό Λεπαρμαντιέ, σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Ο Λεπαρμαντιέ ξεκινά το άρθρο του με εκτενείς αναφορές στο παρελθόν για να καταλήξει ότι η «επίσκεψη- αστραπή» του Φρανσουά Ολάντ «δεν μπορεί να συγκριθεί σε διάρκεια, ούτε σε υποδοχή, με τις προηγούμενες επισκέψεις στην Αθήνα του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν ή του Νικολά Σαρκοζί».

«Η Γαλλία, ήταν πάντα ξετρελαμένη με την Ελλάδα», σημειώνει και αναφέρει ότι «ενέπνεε τον Βίκτωρα Ουγκώ, ή τον Ευγένιο Ντελακρουά και τελευταία το Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, ο οποίος επέβαλε την είσοδό της στην ΕΕ, χωρίς σοβαρή εξέταση».

Και ο Αρνό Λεπαρμαντιέ συνεχίζει λέγοντας:

«Η Ελλάδα αποκομμένη γεωγραφικά από την Δυτική Ευρώπη έγινε ευρωπαϊκή, «τιμής ένεκεν». Δεν σεβάστηκε και πολύ τους κανόνες, εισέπραττε κονδύλια κατασπατα��ώντας τα, έκανε πολιτικούς ελιγμούς, όπως στη συνάντηση Παπανδρέου – Μιτεράν – Καντάφι στην Κρήτη (σ.σ. Ελούντα 1984). Για χρόνια δεν μας ένοιαζε. Τί να φοβηθούμε από μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του οικονομικού πλούτου της Ένωσης; Μέχρι που καταλάβαμε στο τέλος του 2009 ότι η φαυλότητά της απειλούσε όλη τη ευρωζώνη. Μετά από 4 χρόνια κρίσης, όμως, επιβάλλεται το προφανές. Ίσως η Γαλλία να είναι φίλη της Ελλάδας, το αφεντικό, όμως, είναι η Αγκελα Μέρκελ».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει λεπτομέρειες για την επιβολή του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Καγκελαρίου Μέρκελ εις βάρος του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Επανέρχεται δε στο σήμερα, μέσα από τα λεγόμενα του Έλληνα καθηγητή Λουκά Τσούκαλη τονίζοντας ότι «έχουμε ένα ΑΕΠ σε πτώση, μια οικονομία που βουλιάζει, μια κοινωνία απελπισμένη, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπερνάει το 27% και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει, με την άνοδο των εξτρεμιστών και των νεοναζί που κάνουν την Μαρίν Λεπέν να φαίνεται συμπαθητική».

 «Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η θετική δυναμική θα έλθει μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα, όπου και να κοιτάξουμε είναι σκέτη απογοήτευση», αναφέρει στο άρθρο του

Ο κ. Λεπαρμαντιέ κλείνει το άρθρο του λέγοντας:

«Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, χρειάζονται χρόνο και πρέπει να αντέξει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε γίνονται οι εκλογές στη Γερμανία. Μέχρι τότε, μπορεί να συμβεί και κανένα ατύχημα. Αυτός είναι και ο φόβος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια τον οποίο εξέφρασε στον Φρανσουά Ολάντ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ