“Ομπρέλα” προστασίας για 200.000 δανειολήπτες με τον νέο νόμο Κατσέλη

Σε συμφωνία κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει 200.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία.

Τα κριτήρια για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, θα είναι τρία:

  • Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ξεκινά από 21.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά, μια τριμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ
  • η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην είναι μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ και
  • το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, ενώ το Δημόσιο θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με non paper που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Οι δύο πλευρές -σε σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00- προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται αλλά και το ύψος του υπολοίπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τελικά, βρέθηκε η χρυσή τομή κάπου στη μέση.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με τεχνικά θέματα, απόντων των Τσίπρα και Τσακαλώτου, οι οποίοι επέστρεψαν στο Μαξίμου και συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με τους Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Λιάκο.

Νωρίτερα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης στους βουλευτές μέλη της ΕΠΕΚΕ χρηματοπιστωτικού του κόμματος.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ