Η Μέρκελ μετρά σε 1 δισ. το χρόνο το κόστος-Grexit για τη Γερμανία – BINTEO

Κόντρα για γερά νευρά αποδεικνύεται η σύγκρουση Μέρκελ – Τσίπρα με επίκεντρο το χρέος και αντάλλαγμα τις «μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Αλέξης Τσίπρας τεστάρει την υπομονή της Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας σε κίνδυνο την καλύτερη ελπίδα που έχει για να διατηρήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, είναι η γραμμή που περνά o σχολιαστής στο Bloomberg.

Καθώς η Μέρκελ σκληραίνει τον τόνο της, θα φέρει τους υπολογισμούς του Grexit στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνει το πρακτορείο. Η στάση της Μέρκελ στηρίζεται σε εκτίμηση της καγκελαρίας ότι η οικονομική επίπτωση στη Γερμανία μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα περιορίζονταν στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η πηγή.

«Η Μέρκελ εξακολουθεί να τείνει το χέρι προς τους Έλληνες, όμως είναι αρκετά ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι δεν θα κινηθεί πέρα από το μέσο του τραπεζιού για να σφραγίσει μια συμφωνία με κάθε κόστος», σχολίασε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-DIba AG. «Οι έλληνες πρέπει να ξυπνήσουν γρήγορα και να καταλάβουν πως η Γερμανία έχει κάνει τα μαθήματά της και έχει υπολογίσει πως ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη, ωστόσο ο Τσίπρας μάλλον υπερεκτιμά την προθυμία της να συμβιβαστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνει με τον τρόπο του.

 

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση της Συνόδου Κορυφής που απέστειλε την Παρασκευή στους πρωθυπουργούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι “σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας”. Επομένως, οι δηλώσεις και το πόρισμα της αποψινής Συνόδου Κορυφής είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, έστω και αν υπάρχει την Πέμπτη 25 του μηνός η “ευκαιρία” της τακτικής Συνόδου Κορυφής.

Δείτε επίσης:

Guardian: Βάση για πρόοδο η νέα πρόταση Τσίπρα

Παρέμβαση Ομπάμα σε Τσίπρα σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας

Πρωτοσέλιδο Financial Times: Σύγκρουση Μέρκελ – Τσίπρα για το χρέος

Handelsblatt: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για ενδεχόμενο Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ