• Η Wall Street Journal για το επιτόκιο της ΕΚΤ

  12:08 μμ, Τετάρτη 05 Ιουν 2013 12:08 μμ, Τετάρτη 05 Ιουν 2013

  Η Wall Street Journal για το επιτόκιο της ΕΚΤ

  Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο, μετά τη μείωσή του στο 0,5% τον Μάιο, ενώ προσθέτει ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανή μία περαιτέρω μείωσή του, επειδή ο πληθωρισμός κινείται πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Αναφέρει, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει αύριο προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2013.

  Το δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να μην προχωρήσει αύριο στη λήψη άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνεται η ανησυχία της ότι οι χώρες της Ευρωζώνης υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους για τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ασφαλείας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

  Η Wall Street Journal σημειώνει ότι η ΕΚΤ και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιέζουν για τη δημιουργία μίας κεντρικής αρχής -ενισχυμένης με ένα ενιαίο ταμείο- με αρμοδιότητα την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

  Η ΕΚΤ και πολλοί αναλυτές θεωρούν καθοριστικό το βήμα αυτό για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να αφεθεί στις εθνικές αρχές η αρμοδιότητα για την εκκαθάριση των τραπεζών και αντί μίας ενιαίας αρχής να υπάρξει περισσότερη «συνεργασία» μέσω ενός συμβουλίου εθνικών εκπροσώπων. Η απροθυμία να υπάρξουν βήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύει τους φόβους στην ΕΚΤ ότι οι προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα εντείνουν την πίεση των πολιτικών για δράση.

  Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποβάθμισαν την προοπτική λήψης πιο θεαματικών μέτρων για την αύξηση του δανεισμού από τις τράπεζες, όπως της επιβολής αρνητικών επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ ή της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων με ενέχυρο δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά για τιτλοποιημένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων είναι «πολύ μικρή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Μη μεγαλοποιούμε» το θέμα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα