Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Κράκεν μπορεί να έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα». Ερωτηθείς για το αν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού , «Κράκεν», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε πως, «αυτή τη στιγμή είμαστε στην διαδικασία να ψάξουμε αναδρομικά. Μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».

«Είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση με την Κίνα. Όταν μειώθηκαν τα μέτρα από την πολιτική του zero-covid, άλλαξε η κατάσταση. Η ανησυχία στην Κίνα υπάρχει λόγω των αυξημένων κρουσμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Κορονοϊός: Οι θάνατοι διασήμων στην Κίνα προκαλούν φόβους για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών

Αναφορικά με τις ιώσεις που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση μεταξύ των μικρών παιδιών, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως, «βλέπουμε αύξηση σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο στην γρίπη. Στα παιδιά είναι ο ιός RSV», ενώ τόνισε πως πριν από τον κορονοϊό «σχεδόν όλα τα παιδιά κάτω των 2 ετών κολλούσαν αυτόν τον ιό». «Τα προηγούμενα δύο χρόνια που είχαμε κλείσει τα σχολεία ή τα φορούσαν μάσκες, όλα τα παιδιά δεν είχαν έκθεση σε αυτόν τον ιό. Τώρα την έχουν. Και όχι μόνο σε αυτόν, αλλά σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς» συμπλήρωσε. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εκτίμησε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συμβούλεψε τους πολίτες που ασθενούν:

ΕΟΔΥ: «Σαρώνει» η γρίπη – 141 θάνατοι από κορονοϊό σε μία εβδομάδα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών
  • να μένουν σπίτι και να μην πηγαίνουν στη δουλειά ή το σχολείο
  • να προστατεύουν τους μεγαλύτερους
  • να βήχουν με σωστό τρόπο
  • να πλένουν τα χέρια τους.

Τέλος, σημείωσε πως «τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση κατά των ιών. Δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα απέναντι σε αυτούς τους ιούς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ