Βασιλακόπουλος στο enikos.gr: «Είμαστε σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού» – Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τον Οκτώβριο

Στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο enikos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως το γεγονός ότι τελείωσε η πανδημία, δεν σημαίνει πως τελείωσε και ο κορονοϊός.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Δεν πρέπει να έχουμε πανικό όμως», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε πως όταν μία νόσος ξεκινά να γίνεται ενδημική «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν, θα υπάρχουν περίοδοι που θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Είμαστε σε μια περίοδο έξαρσης αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο μία μετάλλαξη. Υπάρχουν στοιχεία από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όσον αφορά τα κρούσματα»

«Είναι καταγεγραμμένη η έξαρση. Υπάρχουν κρούσματα υπό διάγνωση αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο. Όποιος έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να κάνει τεστ από μόνος του και να εξεταστεί για να δει αν έχει κορονοϊό. Αν κάνει τη διάγνωση θα πετύχουμε δύο στόχους: οι ευπαθείς ομάδες θα διαγνωστούν σύντομα για να λάβουν τα αντιικά φάρμακα και θα περιοριστεί η μετάδοση», επισήμανε στο enikos.gr.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ επισήμανε: «Το φθινόπωρο είναι μακριά, δεν μας ανησυχεί άμεσα. Η χώρα μας έχει καλό καιρό. Το εμβόλιο του κορονοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τελείως διαφορετικό για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως το εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ