Το Blue light κινητών, τάμπλετ και τηλεοράσεων ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρη εφηβεία, σύμφωνα με μελέτη

Η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, λόγω της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που εκπέμπεται και η οποία ονομάζεται μπλε φως (blue light). Και δεν μιλάμε μόνο για την απόσπαση προσοχής ή την έλλειψη φαντασίας που μπορεί να προκαλείται.

Για πρώτη φορά, ερευνητές στην Τουρκία διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο blue light μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους, αποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των οθονών των έξυπνων συσκευών και της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης.

Μια κοινή ομάδα από το Πανεπιστήμιο Gazi και το νοσοκομείο Bilkent City στην Άγκυρα παρουσίασαν την μελέτη τους στην 61η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Χάγη, ενώ δημοσιεύτηκε και στο Frontiers in Endocrinology.

Τα ευρήματα είναι συνέχεια της προηγούμενης μελέτης που είχαν κάνει σχετικά με την έκθεση θηλυκών αρουραίων στο μπλε φως όπου επίσης είχε παρατηρηθεί πρώιμη εφηβεία.

«Για πρώτη φορά, βρήκαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο blue light και της πρώιμης εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Aylin Kılınç Uğurlu, από το νοσοκομείο Bikent City. «Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με την προηγούμενη έρευνά μας σε θηλυκούς αρουραίους, που επίσης παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα. Έτσι έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς το blue light μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς αρουραίους».

Η έρευνα για το blue light

Δεκαοκτώ αρσενικοί αρουραίοι, ηλικίας 21 ημερών, χωρίστηκαν ομοιόμορφα σε τρεις ομάδες. Δύο από τις ομάδες εκτέθηκαν έξι ή 12 ώρες στο blue light, ενώ ένα τρίτο γκρουπ, η ομάδα ελέγχου, ήταν για 12 ώρες σε έναν κύκλο φωτός-σκότους, χωρίς όμως έκθεση σε blue light από συσκευές.

Οι ερευνητές είδαν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας αρκετά νωρίτερα σε αρσενικούς αρουραίους που εκτέθηκαν στο blue light σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μελέτη σε αρουραίους και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ερμηνευθούν για τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρέχουμε μια πειραματική βάση για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών που έχει για την υγεία ο διαρκώς αυξανόμενος χρόνος έκθεσης στην οθόνη, κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία», σημείωσε η Uğurlu.

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν την τρέχουσα μελέτη για την έκθεση των αρουραίων σε blue light για να «κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας στη βλάβη των αναπαραγωγικών οργάνων και στη γονιμότητα», είπε η Uğurlu. «Τελικά, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα και να συμβάλλει στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πώς οι σύγχρονοι τρόποι ζωής επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία».

Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση σε έξυπνες συσκευές αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας, ιδίως στη νεολαία.

Η μπλε ακτινοβολία είναι ήδη γνωστό ότι διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό καταστέλλοντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, καθυστερώντας έτσι την έναρξη του ύπνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις γύρω από τη χρήση έξυπνων συσκευών από τους νέους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ