Τα 3 πρωινά για την πρόληψη της αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης

Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες για παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας για να επιβραδύνετε την εξέλιξη αυτών των προβλημάτων.

Η διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των αρθρώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ποιοτική ζωή και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης ή άλλων προβλημάτων των οστών και των αρθρώσεων.

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορείτε να το πετύχετε. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην μείωση της φλεγμονής και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση, επηρεάζοντας περισσότερους από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να είναι μια σοβαρή πάθηση που σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί συνεχή πόνο.

Συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά και συχνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Η αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στις αρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ορατές, όπως οι κόμποι στις αρθρώσεις των δακτύλων, αλλά συχνά η βλάβη μπορεί να παρατηρηθεί μόνο στις ακτινογραφίες, λέει το Arthritis Foundation.

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που εξασθενεί τα οστά, καθιστώντάς τα εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Αναπτύσσεται αργά σε διάστημα αρκετών ετών και συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν μια πτώση ή μια ξαφνική πρόσκρουση προκαλέσει κάταγμα οστού, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες για αυτές τις παθήσεις με μικρές αλλαγές στην διατροφή μπορείτε να ενισχύσετε τα οστά σας και να ελαχιστοποιήσετε τη φλεγμονή σας.

Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων σας, το Fenetic Wellbeing συνιστά να ξεκινάτε την ημέρα σας με τις ακόλουθες επιλογές πρωινού:

Τα 3 πρωινά για την πρόληψη της αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης:

  1. Τορτίγια με αυγά και σπανάκι
  2. Φρυγανιά με σολομό και αβοκάντο
  3. Βρώμη με αμύγδαλα και βούτυρο ξηρών καρπών

Τορτίγια με αυγά και σπανάκι

Μια τορτίγια με αυγά και σπανάκι είναι ένα εξαιρετικό γεύμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Τα αυγά – πιο συγκεκριμένα οι κρόκοι των αυγών- είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου. Χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει το ασβέστιο αποτελεσματικά και γι’ αυτό γίνεστε πιο επιρρεπείς σε κατάγματα ή προβλήματα στις αρθρώσεις.

Το σπανάκι περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη K, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και τη λειτουργία των αρθρώσεων. Η βιταμίνη K βοηθά στη διαδικασία της δέσμευσης του ασβεστίου στις πρωτεΐνες των οστών, καθιστώντας τα οστά μας δυνατά και ανθεκτικά.

Φρυγανιά με σολομό και αβοκάντο

Ένα πρωινό με σολομό και αβοκάντο πάνω σε φρυγανιά είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο σολομός είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών των αρθρώσεων, καθώς και για την προώθηση της μυϊκής δύναμης.

Η κατανάλωση αυτού του κλασικού συνδυασμού σολομού και αβοκάντο σε φρυγανιά ολικής άλεσης αντί για λευκή φρυγανιά κάνει αυτό το πρωινό νόστιμο και θρεπτικό, αλλά και καλό για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων σας. Η επιλογή ψωμιού ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις σας. Το ψωμί ολικής άλεσης έχει μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις.

Βρώμη με αμύγδαλα και βούτυρο ξηρών καρπών

Ένα μπολ βρώμης με αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα και βούτυρο ξηρών καρπών είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων. Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που βοηθά στην προώθηση της υγείας των οστών. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η βιταμίνη D και να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου, χρειάζεται επαρκείς ποσότητες μαγνησίου για να μετατραπεί στην ενεργή της μορφή μέσα στον οργανισμό.

Η βρώμη έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας στις αρθρώσεις μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή. Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως η βρώμη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με παθήσεις των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα.

Επίλογος

Αυτά τα τέσσερα πρωινά γεύματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων στη διατροφή σας. Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες για τις ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων εντούτοις με μία καλή και ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις τους στην υγεία σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ