Τα 12 κρυφά σημάδια της κατάθλιψης – Πώς να τα εντοπίσετε

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη και να μην το γνωρίζουν. Αν και τα γνωστά συμπτώματα όπως η θλίψη ή το αίσθημα ότι κάποιος είναι αβοήθητος μπορεί να είναι εύκολο να αναγνωριστούν, άλλα σημάδια κατάθλιψης μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 12 λιγότερο εμφανή σημάδια της κατάθλιψης και πώς μπορείτε να εντοπίσετε.

Τα 12 κρυφά σημάδια της κατάθλιψης

  • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
  • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
  • Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών
  • Αρνητικός εσωτερικός διάλογος
  • Κούραση
  • Χαμογελαστή κατάθλιψη
  • Λιγότερη αισιοδοξία
  • Απώλεια συγκέντρωσης
  • Αδιαφορία για τα χόμπι
  • Σωματικοί πόνοι και διαταραχές υγείας
  • Διαφορές στην προσωπικότητα
  • Χαμηλή σεξουαλική διάθεση

Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Εάν τρώτε πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα. Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για συναισθηματική ανακούφιση, ενώ άλλοι χάνουν την όρεξή τους ή τρώνε λιγότερο λόγω κακής διάθεσης.

Αυτές οι αλλαγές στην πρόσληψη τροφής μπορεί να αναγκάσουν ένα άτομο να πάρει ή να χάσει βάρος. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας. Μπορεί να υπάρχουν και σωματικοί παράγοντες που επηρεάζουν. Σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει μια σχέση μεταξύ του υπερβολικού σωματικού λίπους και της αυξημένης φλεγμονής στο σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διάθεσης και του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη και η κατάθλιψη μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. Έρευνα υποστηρίζει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο ύπνος περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη.

Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Μερικοί άνθρωποι με διαταραχές της διάθεσης μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών για να αντιμετωπίσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη, η μοναξιά ή η απελπισία. Σύμφωνα με την Ένωση για τον Άγχος και την Κατάθλιψη στην Αμερική (ADAA) αναφέρει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1 στα 5 άτομα με άγχος ή διαταραχή της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, έχουν επίσης διαταραχή στην χρήση αλκοόλ ή ουσιών.

Αρνητικός εσωτερικός διάλογος

Ο αρνητικός τρόπος να μιλάει κανείς στον εαυτό του μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν έντονη αυτοκριτική και κάνουν επικριτικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος μελέτη έχει εντοπίσει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ευημερία και τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων

Κούραση

Το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των ατόμων με κατάθλιψη βιώνουν κόπωση. Αν και όλοι αισθάνονται κουρασμένοι τα άτομα με σοβαρή ή επίμονη κούραση, ειδικά εάν έχουν και άλλα συμπτώματα, μπορεί να έχουν κρυφή κατάθλιψη.

Χαμογελαστή κατάθλιψη

Μερικές φορές, οι άνθρωποι αναφέρονται στην κρυφή κατάθλιψη ως «χαμογελαστή κατάθλιψη». Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που κρύβουν τα συμπτώματά τους μπορεί να δείχνουν χαρούμενοι όταν βρίσκονται με άλλους.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσουν με αυτήν την ψεύτικη ευτυχία και θετικότητα. Με τον καιρό, η μάσκα μπορεί να πέσει και ένα άτομο μπορεί να δείξει σημάδια θλίψης, απελπισίας ή μοναξιάς.

Λιγότερη αισιοδοξία

Υπάρχει μια θεωρία ότι τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «καταθλιπτικός ρεαλισμός». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ακριβείς στην άποψή τους για τα γεγονότα και τον έλεγχο που έχουν πάνω σε αυτά τα γεγονότα από τα άτομα χωρίς κατάθλιψη. Εάν κάποιος είναι πιο ρεαλιστής ή απαισιόδοξος από άλλους μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης, ειδικά εάν το άτομο έχει άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Απώλεια συγκέντρωσης

Όταν ένα άτομο ξεφεύγει κατά τη διάρκεια της συζήτησης ή χάνει τη σειρά των σκέψεών του, αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Τέτοια προβλήματα είναι κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μια μελέτη, υποδηλώνει ότι αυτές οι δυσκολίες συγκέντρωσης και εστίασης μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις στο κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και καθιστούν δύσκολες τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα σημειώνει ότι η γνωστική δυσλειτουργία είναι μια βασική πτυχή της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (MDD). Αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική ζωή ενός ατόμου, την εργασία και την παραγωγικότητα του.

Αδιαφορία για τα χόμπι

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ καταγράφει την «απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι και δραστηριότητες» ως ένα από τα ενδεικτικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Η αδιαφορία για δραστηριότητες που απολάμβανε ένα άτομο μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που παρατηρούν οι άλλοι όταν το αγαπημένο τους πρόσωπο έχει κατάθλιψη.

Σωματικοί πόνοι και διαταραχές υγείας

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να έχει και σωματικές συνέπειες. Εκτός από τις αλλαγές βάρους και την κούραση, άλλα φυσικά συμπτώματα κρυφής κατάθλιψης που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • σφίξιμο στο στήθος
  • αύξηση των καρδιακών παλμών
  • πόνοι
  • πεπτικά προβλήματα

Διαφορές στην προσωπικότητα

Μερικοί άνθρωποι με κρυφή κατάθλιψη βιώνουν αλλαγές προσωπικότητας. Μπορεί να γίνουν πιο ήσυχοι ή να αποσύρονται ή να δείχνουν θυμωμένοι και ευερέθιστοι. Πολλοί άνθρωποι δεν συνδέουν τον θυμό και την ευερεθιστότητα με την κατάθλιψη. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές στη διάθεση δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση. Αντί να φαίνονται λυπημένοι, ορισμένα άτομα με κρυφή κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα και φανερό ή καταπιεσμένο θυμό.

Χαμηλή σεξουαλική διάθεση

Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας θεωρούν τις αλλαγές στη σεξουαλική ορμή ως βασικό δείκτη κατά τη διάγνωση επεισοδίων κατάθλιψης. Σε μελέτη, η πιο σοβαρή κατάθλιψη συσχετίστηκε με πιο σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτή η δυσλειτουργία περιελάμβανε προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία, την επιθυμία και την ικανοποίηση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η λίμπιντο ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί όταν έχει κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το σεξ
  • κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση

Συνήθεις αιτίες κατάθλιψης

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη την ακριβή αιτία της κατάθλιψης. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων παίζει ρόλο στην εμφάνισή του.

Χρειάζεται κατανόηση και υποστήριξη

Δεν θα εμφανίσουν όλοι οι άνθρωποι κατάθλιψη με τα τυπικά συμπτώματα της θλίψης και της απελπισίας. Μερικές φορές, τα μόνα σημάδια που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο είναι σωματικά, όπως κόπωση ή αλλαγές βάρους.

Άλλα σημάδια κρυφής κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή την χρήση ναρκωτικών, το να είσαι ευερέθιστος ή θυμωμένος και η απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες όπως το σεξ και τα χόμπι.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι ένα αγαπημένο τους πρόσωπο έχει κρυφή κατάθλιψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μιλήσουν μαζί του για τα συμπτώματά και να του προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές χωρίς κριτική. Τα άτομα που υποψιάζονται ότι έχουν κατάθλιψη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το συζητήσουν με γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πηγή: FOXreport.gr

Διάφανο Ξύλο: Σε τι θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και η σύγκριση του με το πλαστικό και το γυαλί

iPhone: Update-έκπληξη από την Apple – Γιατί πρέπει να εγκαταστήσετε τώρα το iOS 17.2.1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ