Σε τσιμπάνε τα κουνούπια και τον διπλανό σου όχι; Μάθε γιατί – Τι λένε οι ειδικοί

Τα κουνούπια είναι ο χειρότερος εφιάλτης για πολλούς ανθρώπους τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τα ζεστά βράδια. Υποφέρουν από τη φαγούρα, ενώ αρκετές φορές το τσίμπημα τον κουνουπιών μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί, εκείνοι που τα κουνούπια τους βλέπουν και μάλλον… στρίβουν.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιους να λειτουργούν σαν “μαγνήτης” για αυτά και κάποιοι άλλοι να μην επηρεάζονται καθόλου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπούν περισσότερο από τους άλλους γύρω σας.

  • Ο τύπος αίματος: Τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους με συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Τους αρέσει περισσότερο η ομάδα αίματος 0, έπειτα ακολουθεί η Α και είναι λιγότερο πιθανό να προτιμήσουν την ομάδα αίματος Β.
  • Το άρωμα του σώματος: Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το άρωμα του σώματος των ανθρώπων και είναι πιο πιθανό να τσιμπήσουν ανθρώπους που εκπέμπουν συγκεκριμένες μυρωδιές (ιδρώτα, αίμα, βακτήρια)
  • Η θερμοκρασία του σώματος: Τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους που έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος.
  • Η κίνηση: Τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους που κινούνται
  • Η ορμόνη της εγκυμοσύνης: Οι έγκυες γυναίκες εκπέμπουν μια ορμόνη που κάνει τα κουνούπια να τις προσελκύουν περισσότερο. Εξάλλου, έχουν και αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα τους και έτσι γίνονται αυτόματα «λουκουμάκι» για τα κουνούπια.
  • Ορισμένα φάρμακα: Μερικά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιδιαβητικά, μπορεί να κάνουν τα κουνούπια να σας πλησιάζουν περισσότερο.

Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή με πολλά κουνούπια, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το τσίμπημα:

  • Φορέστε μακριά ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό.
  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες σας κλειστά.
  • Αποφύγετε να έχετε γλάστρες με νερό κοντά στο σπίτι.

Εάν σας τσιμπήσει κουνούπι, μπορείτε να βάλετε πάγο ή μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον κνησμό και το πρήξιμο. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα αντιισταμινικό χάπι για να μειώσετε τα συμπτώματα.

Δημοσίευμα για το θέμα υπήρχε πρόσφατα και στους New York TimesO Κρίστοφερ Πότερ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ήταν πάντως κατηγορηματικός, λέγοντας πως τα κουνούπια βρίσκουν δελεαστικούς όλους τους ανθρώπους.

Αν εσύ, όμως, έχεις διαπιστώσει ότι εσένα σε πλησιάζουν πιο συχνά απ’ ό,τι τους γύρω σου, τότε είναι πολύ πιθανό να αποτελείς ένα από αυτά τα άτυχα άτομα που, λόγω και γενετικών παραγόντων, ελκύουν πιο πολύ τα κουνούπια. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο τα κουνούπια τσιμπάνε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Η μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε δύο κύριες ομάδες παραγόντων που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς στα κουνούπια απ’ ό,τι άλλους. Η μία ομάδα έχει να κάνει με βιολογικούς παράγοντες, στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε, και η άλλη με συμπεριφορικούς, που μπορούμε να αλλάξουμε.

Ο βασικότερος βιολογικός παράγοντας έχει να κάνει με το πώς μυρίζεις. Η μοναδική σου οσμή δημιουργείται από τον συνδυασμό δεκάδων διαφορετικών μορίων, τα οποία είναι διασκορπισμένα στο σώμα. «Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις φράουλες, καθώς η μυρωδιά της κάθε φράουλας είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης των δεκάδων διαφορετικών οσμών της», λέει ο Πότερ. Είναι πιθανόν, το δικό σου μοναδικό μείγμα χημικών ενώσεων να προσελκύει τα κουνούπια.

Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι άνθρωποι να εκπέμπουν περισσότερη από την οσμή που αρέσει στα κουνούπια, σύμφωνα με τη Λίντι Μακ Μπράιντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που, για τους ανθρώπους, μυρίζει έντονα θα αποτελεί κατ’ ανάγκη στόχο για τα κουνούπια. Σύμφωνα με την ίδια, τα κουνούπια έχουν ευαισθησία σε διαφορετικές μυρωδιές. Για παράδειγμα, «τα κουνούπια λατρεύουν την οσμή των πήχεων των χεριών μας, τη στιγμή που κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τα χέρια του μυρίζουν». Τα κουνούπια έλκονται και από το σμήγμα, μια κηρώδη, λιπαρή ουσία που προστατεύει το δέρμα μας από την ξηρότητα και που περιέχει μόρια τα οποία επηρεάζουν την μυρωδιά μας.

Ο δρ Κρίστοφερ Μπατζόλι, γιατρός που εργάζεται στα επείγοντα περιστατικά της Κλινικής του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, επιβεβαιώνει ότι μπορεί να παίζει ρόλο και η ομάδα αίματος. Κι αυτό διότι, όπως λέει, τα κουνούπια φαίνεται να τσιμπούν περισσότερο τους ανθρώπους με ομάδα αίματος Ο, για λόγους που οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει. Ο τρόπος με τον οποίο αναπνέεις –αυτό που ο Μπατζόλι έχει ονομάσει «αναπνευστική υπογραφή»– παίζει, επίσης, ρόλο. Τα κουνούπια αποζητούν το διοξείδιο του άνθρακα και όσο περισσότερο εκπνέουμε, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στέλνουμε στον αέρα, προσκαλώντας τα κουνούπια προς το μέρος μας.

Η συμπεριφορά σου σε σχέση με τα κουνούπια

Μετά, υπάρχουν και οι συμπεριφορικοί παράγοντες που κάνουν τα κουνούπια να σε λατρέψουν. Κι αυτό, εξαρτάται από όσα κάνεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν γυμνάζεσαι έντονα σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να αναπνέεις πιο βαριά και να εκπνέεις περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που θα προσελκύσει τα κουνούπια, σύμφωνα με τον Πότερ. Η Μακ Μπράιντ προσθέτει ότι και ο ιδρώτας στέλνει σήμα στα κουνούπια να σε πλησιάσουν και ιδίως ο ιδρώτας αυτός που έχει παραμείνει στο δέρμα επί κάποιες ώρες και έχει αναμειχθεί με τα βακτήρια. Αν, δε, έχεις πιει και μερικές μπύρες και κοκτέιλ στην παραλία ή στο μπαρ μετά το γραφείο, μπορεί να εκπέμπεις το αλκοόλ στον ιδρώτα σου και αυτό ενδέχεται να δελεάσει τα κουνούπια, σύμφωνα με τον Μπατζόλι. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη χημική σύνθεση της οσμής του σώματός σου, κάτι που επίσης θα μπορούσε να προσελκύσει τα κουνούπια.

Tips για να αποφύγεις τα κουνούπια

Υπάρχουν, ευτυχώς, κάποιες στρατηγικές που, αν τις ακολουθήσεις, θα σε βοηθήσουν. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον Μπατζόλι, ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν άρωμα, όπως οι κολόνιες, κάποια σαπούνια και λοσιόν, ενδέχεται να προσελκύσουν τα κουνούπια. Αν πρόκειται να περάσεις χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με κουνούπια τριγύρω σου, προσπάθησε να χρησιμοποιείς προϊόντα  χωρίς άρωμα.

«Ως μαγνήτης για τα κουνούπια λειτουργούν και ορισμένα χρώματα ρούχων, όπως το μαύρο και το σκούρο μπλε», προσθέτει. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα κουνούπια ελκύονται από τις φωτεινές πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις. Έτσι να προτιμήσεις ανοιχτόχρωμα ρούχα, λέει ο Μπατζόλι, ενώ για μεγαλύτερη προστασία κάλυψε τα χέρια σου με μακριά μανίκια και φόρεσε  παντελόνι.

Υπάρχει, βεβαίως, και μια σειρά από εντομοαπωθητικά που σε βοηθούν να κρατάς τα κουνούπια μακριά, ουσιαστικά καλύπτοντας αποτελεσματικά τη μυρωδιά του δέρματός σου, σύμφωνα με τον Πότερ.

Επίσης, στο εμπόριο θα βρεις ηλεκτρονικές συσκευές και γκάτζετ, όπως εξειδικευμένα φωτάκια ή φιδάκια, που κρατάνε τα κουνούπια μακριά από υπαίθριους χώρους. Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις ένα απλό τρικ που προτείνει η Μακ Μπράιντ: Πάρε έναν ανεμιστήρα και τοποθέτησέ τον με τέτοιον τρόπο ώστε το μοτέρ του να κατευθύνει τον αέρα κάτω από ένα τραπέζι (καθώς τα κουνούπια λατρεύουν να μένουν κοντά στο έδαφος και να δαγκώνουν τα πόδια μας). Όσο άφθαρτα και αν φαίνονται τα κουνούπια, δεν τα πάνε καλά με τον αέρα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ