Πώς να μην αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα – Οδηγός επιβίωσης από ειδικό

Ο καιρός έχει αλλάξει. Οι θερμοκρασίες ειδικά τις νυχτερινές ώρες έχει πέσει. Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα κρυολογήματος, γρίπης και κορονοϊού.

Λοιπόν, γιατί αρρωσταίνουμε πάντα αυτή την εποχή του χρόνου; Και πώς μπορούμε να απομακρύνουμε αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια του χειμώνα;
Ο Φίλιπ Γκουλντ, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στην Βρετανία έδωσε συμβουλές μέσω της εφημερίδας «The Sun», για να μάθετε πώς θα αποφύγετε να αρρωστήσετε φέτος τον χειμώνα.

Γιατί αρρωσταίνουμε πάντα τον χειμώνα;

Οι ιοί και τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω των πραγμάτων που αγγίζουμε και του αέρα που αναπνέουμε. Και ο τρόπος που ζούμε τους χειμερινούς μήνες διευκολύνει αυτά τα μικρόβια να μεταφέρονται από άτομο σε άτομο, εξηγεί ο Φίλιπ Γκουλντ.

«Όταν έρχεται ο χειμώνας, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους σε ζεστά σπίτια όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν οι ιοί», τόνισε ο ιολόγος.

Τείνουμε επίσης να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου: από το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι το ετήσιο δείπνο με τα μέλη της οικογένειας και τους νέους τους συνεργάτες των οποίων τα ονόματα δεν θυμάστε.

«Ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ο ιολόγος, όμως, δεν προτείνει να απέχετε από τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα λέει ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας που πέφτει κάπως τους χειμερινούς μήνες.

5 συμβουλές για να αποφύγετε να αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα

  1. Συνεχίστε τις κοινωνικές επαφές
  2. Μην μοιράζεστε φαγητό σε πάρτι
  3. Πάρτε μια πολυβιταμίνη
  4. Μέτρια άσκηση
  5. Μην πίνετε πολύ

Συνεχίστε τις κοινωνικές επαφές

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις κοινωνικές επαφές σας και να κολλάτε κάποια μικρόβια για να παραμείνετε υγιείς.

«Αν πρόκειται να πάτε σε ένα πάρτι με πολλούς ανθρώπους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποιος εκεί να φέρει έναν ιό όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάτε», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Και συνέχισε: «Η έκθεση του ανοσοποιητικού μας σε ιούς είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την προστασία του, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε μακροπρόθεσμα».

Αυτό ισχύει με εξαίρεση κάποιους ανθρώπους που έχουν ιατρικές παθήσεις, τους πολύ ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνιες ασθένειες. Εάν εσείς ή κάποιος με τον οποίο ζείτε ανήκει σε κάποια από αυτές τις ομάδες θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να τους κρατήσετε ασφαλείς.

Όπως ανέφερε ο γιατρός καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποφεύγετε μεγάλες ομάδες ανθρώπων και να φοράτε μάσκα όταν αυτό δεν είναι αδύνατο.

Μην μοιράζεστε φαγητό σε πάρτι

Όλοι παίρνουμε με το χέρι κάποιο ορεκτικό από πιάτο στην διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι. Ωστόσο το να μοιράζεστε φαγητά πρέπει να το αποφύγετε δια ροπάλου εάν δεν θέλετε να κολλήσετε κάποιον ιό που προκαλεί εμετό.

«Βασικά, οποιαδήποτε τροφή περιλαμβάνει να αγγίζετε πράγματα που έχουν αγγίξει άλλοι άνθρωποι και στη συνέχεια να αγγίζετε το στόμα σας, απλώς αποφύγετε την», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ο νοροϊός είναι ένα εξαιρετικά μολυσματικό στομαχικός ιός και το συχνότερο αίτιο εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Προκαλεί εμετούς και διάρροια που μπορεί να κρατήσει για έως και τρεις ημέρες.

Συνήθως εξαπλώνεται μέσω τροφίμων ή νερού που έχουν μολυνθεί κατά την προετοιμασία, ή μέσω μολυσμένων επιφανειών και στενής επαφής με το μολυσμένο άτομο.

Πάρτε μια πολυβιταμίνη

Στο παρελθόν, όλοι μας ενθάρρυναν να παίρνουμε δισκία βιταμίνης C για να αποφύγουμε το κοινό κρυολόγημα. Αλλά ο Φίλιπ Γκουλντ προτείνει να πάρετε μια πολυβιταμίνη για να αποφύγετε τα ενοχλητικά μικρόβια αυτό το χειμώνα.

«Πρέπει να καταναλώνετε όλες τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα για να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και να λειτουργεί σωστά», είπε ο ιολόγος.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο μία πολυβιταμίνη μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Μέτρια άσκηση

Δεν λέμε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την προπόνηση για τον μαραθώνιο, αλλά φροντίστε να κινείτε το σώμα σας. Δοκιμάστε τακτικές γρήγορες βόλτες με το σκύλο, ανεβείτε τις σκάλες ή πηγαίνετε για ένα ελαφρύ τζόκινγκ με έναν φίλο.

«Η τακτική άσκηση σε μέτριο επίπεδο βοηθά στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης», είπε ο γιατρός. Η άσκηση βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια σας να κυκλοφορούν και να αποδίδουν καλύτερα, και φαίνεται να υπάρχει θετική επίδραση στα κύτταρα που σκοτώνουν τους ιούς.

Μην πίνετε πολύ

Μέσα στις γιορτές είναι απίθανο ένας ενήλικας να μην πιει τουλάχιστον ένα ποτήρι κρασί. Ο ειδικός συμφωνεί ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα για το ανοσοποιητικό σας. «Με μέτρο, το ποτό είναι μια χαρά», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας. «Αν πίνετε πολύ σταθερά αυτό θα κάνει το σώμα σας λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη», τόνισε ο ιολόγος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ