Μέχρι πότε είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα, η γρίπη, ο RSV και η Covid;

Εάν υπάρχει ένα θετικό που βγήκε από την πανδημία, αυτό θα μπορούσε να είναι η αυξημένη μας επίγνωση για το πώς οι ιοί, ιδιαίτερα οι αναπνευστικοί, μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να πηγαίνουν στο γραφείο, να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή να παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αρρωσταίνουν. Είναι πια ξεκάθαρο ότι κανείς δεν θέλει να είναι φορέας μικροβίων που θα «κολλάει» τους γύρω του, αλλά οι γνώμες για το πότε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας και ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε διίστανται.

Συνεχίστε λοιπόν την ανάγνωση για να μάθετε πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί εάν έχετε κρυολόγημα , γρίπη , COVID -19 ή RSV και πώς παίζουν ρόλο παράγοντες, όπως ο εμβολιασμός, τα φάρμακα ή η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού που είναι σχετικά μεταδοτική, λέει ο Ντιν Γουίνσλοου, MD , καθηγητής ιατρικής και ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια.

«Τα κρυολογήματα προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς ιούς και ο ρινοϊός (ο οποίος έχει πολλές παραλλαγές) είναι η πιο κοινή αιτία», λέει. Άλλοι ιοί του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν τους αδενοϊούς και τους κοροναϊούς .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να κρυολογήσετε πολλές φορές την ίδια εποχή — επειδή μπορεί οι ιώσεις αυτές να προκληθούν από διαφορετικούς ιούς ή στελέχη, εξηγεί ο Δρ Winslow. Το κρυολόγημα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα και από στενή προσωπική επαφή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) . Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, ο βήχας και (σπάνια) πυρετός.

«Μπορεί να είστε μεταδοτικοί για έως και μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας και στη συνέχεια συνήθως είστε πιο μεταδοτικοί για περίπου 24 έως 48 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», λέει ο Winslow.

Για άτομα με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, o Winslow συνιστά να φορούν μάσκα για περίπου πέντε ή έξι ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους γύρω τους. Από εκείνη τη στιγμή, η ποσότητα του ιού που μεταδίδετε είναι πολύ μικρότερη και είναι απίθανο να μεταδώσετε το κρυολόγημα σε κάποιον άλλο, λέει.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η γρίπη;

Οι περισσότερες μορφές γρίπης προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και μερικές φορές τους πνεύμονες, σύμφωνα με το  CDC.

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν:

  •     Πυρετό
  •     Κρυάδες
  •     Βήχα
  •     Πονόλαιμο
  •     Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  •     Μυϊκοί πόνοι
  •     Πονοκέφαλοι
  •     Κούραση
  •     Έμετος και διάρροια (αν και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά)

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα μολυσμένα άτομα που βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να πάνε στο στόμα ή τη μύτη άλλων. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί με την επαφή με αντικείμενα – εάν δηλαδή κάποιος αγγίξει κάτι που έχει τον ιό της γρίπης πάνω εκαι στη συνέχεια αγγίξει τη μύτη ή το στόμα του.

Όπως και με το κρυολόγημα, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό της γρίπης και να μολύνετε άλλους ανθρώπους έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, λέει ο Winslow. «Είσαι πιο μεταδοτικός την πρώτη ή δύο μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», λέει.

Την τρίτη ή τέταρτη ημέρα, μπορεί να έχετε ακόμα πολλά συμπτώματα ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αλλά η ποσότητα του ιού που μεταδίδετε είναι μικρότερη, λέει. «Αν και είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί μέχρι εκείνη τη μέρα, εξακολουθείτε να είστε δυνητικά μεταδοτικός. Για να είμαστε ασφαλείς, θα συνιστούσα στους ασθενείς να φορούν μάσκα σχεδόν καθόλη τη διάρκεια που έχουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό», λέει ο Winslow.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσετε τη γρίπη. Εάν κολλήσετε τη γρίπη ακόμα και μετά την εμβολιασμό, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε βαριά. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης επηρεάζει πόσο καιρό θα είστε μεταδοτικοί, λέει ο Winslow.

Ένα αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται εντός των πρώτων 48 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων πιθανότατα σας κάνει λιγότερο μεταδοτικούς, λέει ο Winslow. «Σίγουρα μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και επίσης είναι πολύ πιθανό να έχει τουλάχιστον μια μέτρια επίδραση στη μείωση της αποβολής του ιού επειδή είναι αντιικό», προσθέτει.

Πόσο καιρό είναι το RSV μεταδοτικό;

Ο RSV είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προκαλεί φλεγμονή της αναπνευστικής οδού και συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, σύμφωνα με το Yale Medicine . Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ενός κρυολογήματος και του RSV, αν και κατά το τελευταίο συνήθως παράγεται περισσότερη βλέννα.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός τεσσάρων έως έξι ημερών μετά τη μόλυνση τους, σύμφωνα με το CDC.Τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV περιλαμβάνουν συνήθως καταρροή, μείωση της όρεξης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό.

Ο RSV μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, από την άμεση επαφή ή από το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας (όπως ένα πόμολο πόρτας) εφόσον μετά αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, σύμφωνα με Yale Medicine.

Και πάλι, μπορείτε να εξαπλώσετε τον RSV μία ή δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά σας και, στη συνέχεια, συνήθως για περίπου τρεις έως οκτώ ημέρες μετά την έκθεσή σας.

Το εμβόλιο RSV είναι σχετικά νέο και δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να επηρεάσει το πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί, λέει ο Winslow.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η COVID-19;

Σήμερα η COVID-19 είναι πολύ μεταδοτική, λέει ο Winslow. «Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο ιός είναι ότι τείνει να γίνεται πιο μεταδοτικός και να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, μια εξέλιξη που ακολουθούν τα περισσότερα παθογόνα όσον αφορά στην εξέλιξή τους», εξηγεί.

Τα συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •     Πυρετό
  •     Κρυάδες
  •     Βήχα
  •     Δυσκολία στην αναπνοή
  •     Κούραση
  •     Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
  •     Πονοκέφαλο
  •     Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  •     Πονόλαιμο
  •     Συμφόρηση ή καταρροή
  •     Ναυτία
  •     Εμετό και διάρροια

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων και πολύ μικρών σωματιδίων που εκπνέονται από άτομα με COVID-19. Οι γύρω μπορούν στη συνέχεια να κολλήσουν τον ιό εάν αυτά τα σωματίδια εισπνέονται ή πάνε στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Πιο σπάνια, τα σωματίδια του ιού μπορούν να κολλήσουν σε επιφάνειες και να εξαπλωθούν με αυτόν τον τρόπο.

«Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να είστε μεταδοτικοί έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και μετά είστε πιο μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», λέει ο Winslow.

Η σοβαρότητα της ασθένειάς σας επηρεάζει το πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα ή τα άτομα με ήπια COVID-19 θα πρέπει να απομονωθούν τουλάχιστον ως την 5η ημέρα (η ημέρα 0 είναι η ημέρα που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα ή η ημερομηνία που βγήκατε θετικοί), σύμφωνα με το CDC . Ο οργανισμός συνιστά τη συνέχιση της μάσκας μέχρι την ημέρα 10 ή μόλις βγείτε αρνητικοί.

Τα άτομα με μέτρια ή σοβαρή COVID-19 θα πρέπει να απομονώνονται τουλάχιστον ως την 10η ημέρα. Τα άτομα με σοβαρό COVID-19 μπορεί να παραμείνουν μολυσματικά πέραν των 10 ημερών και μπορεί να χρειαστεί να παρατείνουν την απομόνωση για έως και 20 ημέρες.

Άτομα μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να απομονώνονται τουλάχιστον την 20ή ημέρα, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Εάν έχετε εμβολιαστεί για την COVID-19, αλλά κολλήσατε τη λοίμωξη , μπορείτε να εξαπλώσετε τον ιό, αλλά μπορεί να είστε λιγότερο μεταδοτικός επειδή αποβάλλετε τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ .

Πηγή: oloygeia.gr

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο που κάνετε ντους θα μειώσει τις ρυτίδες και θα βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ