Πόνος και κακός ύπνος συνδέονται – Ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν τρόπο να σπάσουν τον φαύλο κύκλο

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξυπνήσει με πόνο στην πλάτη μετά από μια νύχτα ταλαιπωρίας. Το επόμενο βράδυ μπορεί να μας κράτησε ξύπνιους ο ίδιος πόνος. Τώρα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε νέα μελέτη ανακάλυψαν μια πιθανή σχέση μεταξύ του πόνου και του κακού ύπνου σε μία προσπάθεια να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο, ο οποίος μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες στην καθημερινή τους ζωή. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ο ύπνος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση γιατί ο πόνος δεν ευνοεί μία καλή ξεκούραση. Ακόμη χειρότερα, ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον πόνο, οδηγώντας σε μια δυσάρεστη ανατροφοδότηση.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες στο Γενικό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ και της Μασαχουσέτης (MGH) εντόπισαν έναν παράγοντα που συνδέει τον πόνο και τον κακό ύπνο, που είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών. Το κλειδί, αποδεικνύεται, ότι είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται NADA.

Ο ρόλος του νευροδιαβιβαστή NADA

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τους νευρώνες για να επικοινωνούν μεταξύ τους και ο NADA είναι γνωστό ότι στοχεύει τον υποδοχέα κανναβινοειδών στον εγκέφαλο. Αυτός ο υποδοχέας φαίνεται να παίζει ρόλο στον έλεγχο της αντίληψης του πόνου και στοχεύεται επίσης από ορισμένα στελέχη μαριχουάνας. Έτσι θα μπορούσε να εξηγηθούν οι ιδιότητες ανακούφισης του πόνου από αυτά τα φάρμακα.

Σε δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια διαταραχή του ύπνου μείωσε τα επίπεδα του NADA στον εγκέφαλο. Αυτό δεν αυξάνει απαραίτητα τα επίπεδα του πόνου, αλλά φαίνεται να ενισχύει το πόσο τον αντιλαμβανόμαστε. Έτσι αισθανόμαστε χειρότερο τον πόνο την επόμενη μέρα.

«Ο πόνος στα ανθρώπινα όντα είναι μια πολύ υποκειμενική εμπειρία. Μετά την απώλεια ύπνου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει υπερβολική διέγερση, συνεχίζουμε να αισθανόμαστε πόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι εσωτερικό ελέγχει τον πόνο, όπως ένας θερμοστάτης δωματίου που ελέγχει τη θερμοκρασία», δήλωσε ο Shiqian Shen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα φαίνεται ότι μπορεί να βρήκε έναν τρόπο να ελέγξει αυτόν τον «θερμοστάτη». Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια που στερήθηκαν τον ύπνο περισσότερο NADA, διαπίστωσαν ότι η αντίληψη του πόνου μειώθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν τα επίπεδα NADA στους ανθρώπους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου μεταξύ του πόνου και του κακού ύπνου.

Φυσικά, αυτή η εργασία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, με περισσότερες δοκιμές που απαιτούνται για να διερευνηθεί εάν το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ