Ποια θεραπεία γυρνά πίσω το βιολογικό ρολόι και αντιμετωπίζει τη γήρανση των ωοθηκών

Κωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας-γυναικολόγος ειδικευμένος στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής & επιστημονικός Διευθυντής της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών

Οι ωοθήκες γερνούν με την πάροδο των ετών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ωάρια τους αλλά και να υποβαθμίζεται η ποιότητα αυτών των ωαρίων, με όλη αυτήν τη διαδικασία να συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι μας γερνούν οι ρυτίδες. Έτσι γυναίκες που εμφανισιακά δείχνουν στην κορύφωση της ακμής τους και ιδιαίτερα νεανικές μπορεί να έχουν γερασμένο γενετικό υλικό και να δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογική σύλληψη.

Για αυτές τις περιπτώσεις που είναι αναρίθμητες, η επιστήμη έχει τη λύση.

Η γήρανση είναι μία διαδικασία που αφορά όλα τα όργανα και όλους τους ιστούς του σώματος και παρότι η κοσμετολογία και η ιατρική τεχνολογία μας επιτρέπουν να διατηρούμε τη νεανική μας εμφάνιση και πολύ μετά την ηλικία των 30 ετών, η εσωτερική γήρανση προχωρά με  δικούς της ρυθμούς, χωρίς να συμβαδίζει με την εξωτερική μας εμφάνιση.

Η γήρανση των ωοθηκών αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού και εμφανίζεται με την ελάττωση τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας των ωαρίων,  Εννοώ απαντάτε σε γυναίκες που κοινωνικά και εμφανισιακά έχουμε συνηθίσει να της χαρακτηρίζουμε ακόμα νέες καθώς είναι κάτω των 40 ετών Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Ο αριθμός των ωοθυλακίων μεγαλώνοντας μειώνεται. Στην ηλικία των 35 ετών φτάνει να έχει μόλις το 5% των ωαρίων της ενώ παράλληλα αρχίζει να φθίνει και η ποιότητά τους.

Αυτό έχει σημαντική επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες που οι γυναίκες αναζητούν θεραπείες γονιμότητας καθώς μετά τα 35 η πιθανότητα φυσικής σύλληψης μειώνεται ανά έτος κατά 25%.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια μοναδική θεραπεία για την ωοθηκική ανεπάρκεια ήταν η δωρεά ωαρίων. Το 2015 στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ εμπνευστήκαμε και εφαρμόσαμε για πρώτη φορά, πειραματικά, την έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στις ωοθήκες των γυναικών που ήταν στην περιεμμηνόπαυση ή και στην εμμηνόπαυση.

Στόχος ήταν η ενίσχυση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων που είχαν απομείνει αλλά και η αναγέννηση των ιστών τους.

Η θεραπεία PRP ωοθηκών (που γίνεται με συλλογή αίματος από την ίδια τη γυναίκα, το οποίο υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση για να απομονωθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια που εγχύεται απευθείας στις ωοθήκες και τη μήτρα) βρέθηκε αμέσως στο επίκεντρο πολυκεντρικής μελέτης, αρχικά στην Ελλάδα στη συνέχεια στις ΗΠΑ και έπειτα και σε άλλες χώρες.

Μετά από 7 χρόνια πειραματικής εφαρμογής της θεραπείας PRP στις ωοθήκες στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ επιτύχαμε τουλάχιστον 100 εγκυμοσύνες. Η θεραπεία PRP κατάφερε να γυρίσει πίσω το βιολογικό ρολόι και να επαναφέρει την περίοδο γυναικών, οι οποίες  την χρειάζονταν για να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη ή εξωσωματική γονιμοποίηση είτε για να απολαμβάνουν τα “προνόμια” μιας νεότερης γυναίκας με περισσότερη ευεξία, σφριγηλότητα και σεξουαλικότητα.

Με το που δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη μας στα επιστημονικά περιοδικά ξεκίνησαν να συρρέουν γυναίκες από όλο τον κόσμο ώστε να δοκιμάσουν την καινοτόμο μέθοδο, η οποία επειδή χρησιμοποιεί αυτόλογο αίμα (δηλαδή από την ίδια την γυναίκα) δεν έχει παρενέργειες και οι ασθενείς αισθάνονται και περισσότερο ασφαλείς.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 42χρονης Assaraf Keren Dora από το Μονακό η οποία ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020 με την προσδοκία να αποκτήσει παιδί με δικά της ωάρια κάτι που της είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά στη χώρα της τα τελευταία χρόνια.

Είχε διαβάσει για την καινοτόμο μέθοδο που εφαρμόζεται στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ με την θεραπεία PRP, που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση των ωοθηκών και καταφέρνει να “γυρίσει το χρόνο πίσω” σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με σκοπό την εγκυμοσύνη. Η μέθοδος έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό New Scientist.

Έτσι και έγινε! Με FSH 62.6 και AMΗ 0,0 στις 13/7/2020 (δείκτες που αντιστοιχούν σε πλήρη εμμηνόπαυση) και χωρίς έμμηνο ρύση για 6 μήνες, η κυρία Assaraf Keren Dora απέκτησε και πάλι περίοδο 10 ημέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας PRP στις 18/7/2020, και 3 μήνες αργότερα έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο.

Σήμερα, έχοντας αγκαλιά το υγιέστατο κοριτσάκι της που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στις 9/7/2021 στην Ελβετία, επέστρεψε στη χώρα μας και στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ με στόχο να αποκτήσει η κορούλα της αδερφάκι, έχοντας μπει και πάλι σε εμμηνόπαυση από τον Οκτώβρη του 2021.

Μέχρι σήμερα και από όσο είναι γνωστό, είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που αναφέρεται φυσική σύλληψη και φυσιολογικός τοκετός υγειούς τέκνου μετά από έγχυση PRP στις ωοθήκες εμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Η μέθοδος αυτή έχει δημιουργήσει ελπίδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις γυναικών που έχουν χάσει κάθε πιθανότητα απόκτησης παιδιού με δικό τους ωάριο. Επομένως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η θεραπεία PRP μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με ελαττωμένες ωοθηκικές εφεδρείες.

Info: Πέρα από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η θεραπεία PRP έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και σε άλλους τομείς της υγείας του ανθρώπου, όπως της οστικής ανάπλασης, της οστεοαρθρίτιδας, της τενοντίτιδας, του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της βλάβης των νεύρων και της επούλωσης των τραυμάτων.

Advertorial

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ