Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι κάνουν αυτά τα 7 πράγματα πριν κοιμηθούν

Τι θέλουν περισσότερο οι άνθρωποι από τη ζωή; Μήπως πολυτελή αυτοκίνητα, μεγάλα σπίτια, πολλά χρήματα; Λοιπόν, τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι η απάντηση είναι η ευτυχία.

Το κόστος της ευτυχίας: Πόσα χρήματα χρειάζονται οι Έλληνες για να είναι χαρούμενοι

Ο λόγος που οι άνθρωποι θέλουν όλα αυτά τα πράγματα είναι γιατί νομίζουν ότι θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Η ευτυχία είναι αυτό που ψάχνουν όλοι. Ωστόσο δεν έρχεται απλά σε όλους. Όπως αποδεικνύεται, έχουμε ένα «ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα» που μας προγραμματίζει να βλέπουμε πάντα την θετική πλευρά της ζωής.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο είδη ευτυχίας – η φυσική και η συνθετική. Και οι άνθρωποι είναι ικανοί να την κατασκευάσουν. Το θέμα είναι ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορεί κάποιος να μάθει. Αν λοιπόν φιλοδοξείτε να είστε πιο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, παρακάτω θα διαβάσετε 7 πράγματα που κάνουν οι αληθινά χαρούμενοι άνθρωποι τη νύχτα.

1) Χαλαρώνουν με φίλους

Γενικά οι άνθρωποι είναι εγγενώς κοινωνικά όντα. Επιθυμούμε τη διαπροσωπική σύνδεση, είτε είναι σωματική είτε συναισθηματική.
Γνωρίζετε όμως ότι το να περνάτε χρόνο με άλλους βελτιώνει ενεργά την ευημερία σας; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Και όταν αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε παρέα με φίλους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διατήρηση θετικών κοινωνικών σχέσεων μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ευτυχίας σας.

Επιπλέον, η χαλάρωση από μόνη της μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας. Γι’ αυτό οι αληθινά χαρούμενοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις νύχτες τους σαν Σαββατοκύριακα και τα Σαββατοκύριακα σαν διακοπές.

Έτσι, αφιερώνοντας λίγο χρόνο το βράδυ για να χαλαρώσετε με φίλους ή την οικογένεια, μπορείτε να εστιάσετε στο τώρα και όχι σε πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας. Είναι μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης σας.

2) Διαβάζουν για ευχαρίστηση

Ας θυμηθούμε τι γινόταν όταν ήσασταν μικροί. Οι κουρτίνες ήταν τραβηγμένες, είχατε βουρτσίσει τα δόντια σας, είχατε βάλει τις πιτζάμες σας και είχατε ξαπλώσει στο κρεβάτι με το φως της νύχτας αναμμένο.

Μετά έρχεται το αγαπημένο σας κομμάτι. Ποιο είναι αυτό; Είναι η ώρα για την ιστορία. Αλλά αυτή η διαχρονική δραστηριότητα ξεπερνά το δέσιμο της οικογένειας ή την προσπάθεια να μείνεις ξύπνιος μετά την ώρα του ύπνου σου.

Σας βοηθά να χαλαρώσετε και ίσως να ζήσετε περισσότερο. Και αποδεικνύεται ότι το διάβασμα πριν τον ύπνο είναι εξίσου ωφέλιμο τώρα όπως ήταν όταν ήσουν μικρός.

Για παράδειγμα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσει την πέψη, να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να ρυθμίσει την αναπνοή, να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να απελευθερώσει ενδορφίνες, τις γνωστές ως ορμόνες της ευτυχίας.

Τα οφέλη δεν σταματούν με την σωματική σας υγεία. Όχι μόνο η μάθηση προκαλεί χαρά, αλλά η ανάγνωση μπορεί να αποσπά την προσοχή. Ως αποτέλεσμα, μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο.

3) Έχουν τελετουργικό πριν τον ύπνο

Το να είσαι ενήλικας είναι δύσκολο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας αφιερώνεται στις μετακινήσεις, στην εργασία και στις δουλειές.

Και ενώ το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θέλετε να κάνετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι είναι να παίξετε Candy Crush ή να πάτε κατευθείαν στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο.

Το τελετουργικό μπορεί να έχει οτιδήποτε, από τη δημιουργία μιας λίστας υποχρεώσεων για την επόμενη ημέρα έως την απενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών σας συσκευών.

Η ατελείωτη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται αρκετά αβλαβής. Ωστόσο μπορεί να επηρεάζει τη διάθεσή σας και την ψυχική σας υγεία. Επιπλέον το μπλε φως είναι ένα ερέθισμα που μπορεί να μειώσει την έκκριση μελατονίνης. Κάτι που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε καλά.

Και με τον περιορισμό του χρόνου οθόνης σας, έχετε περισσότερο χρόνο για να περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

4) Ποτέ δεν πάνε για ύπνο θυμωμένοι

«Ποτέ μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος». Όλοι έχουμε ακούσει αυτό το παλιό ρητό. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι αρνητικές συναισθηματικές αναμνήσεις μπορούν να μας επηρεάσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ακόμα κι αν αυτές οι μνήμες καταστέλλονται.

Ίσως δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε ή μπορεί να ξυπνήσετε στη διάρκεια της νύχτας λόγω του θυμού σας. Αυτό σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε πλήρως.

Γι’ αυτό στους χαρούμενους ανθρώπους αρέσει να επιλύουν τις συγκρούσεις και να αγκαλιάζουν τη συγχώρεση πριν το κεφάλι τους ακουμπήσει το μαξιλάρι. Κυρίως δεν κρατούν ποτέ κακία.

Ωστόσο ακόμη και οι αληθινά ευτυχισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δύσκολες μέρες. Αλλά είναι το πώς διαχειρίζονται αυτή την κακή μέρα που τους ξεχωρίζει από εμάς τους υπόλοιπους. Άλλωστε, είναι της φιλοσοφίας ότι αύριο ξεκινάει μία νέα μέρα.

5) Τα γράφουν όλα στο ημερολόγιο τους

Μερικές φορές, μία κακή μέρα δεν περνάει με συζήτηση. Στο τέλος της ημέρας, οι χαρούμενοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν μόνο ό,τι μπορούν να ελέγξουν. Γι’ αυτό τους αρέσει να γράφουν για τα πράγματα που τους απασχολούν.

Μπορεί να γράφουν για τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να προγραμματίζουν την ημέρα τους ή να καταγράφουν τι συνέβη στο ημερολόγιο τους.

Τελικά, είναι ένας τακτοποιημένος τρόπος για να λύσετε εσωτερικές συγκρούσεις, να αναλύσετε τα συναισθήματά σας και να μειώσετε το άγχος.

6) Μετρούν τις ευλογίες τους

Για να είσαι αληθινά ευτυχισμένος, πρέπει επίσης να είσαι ευγνώμων. Πιστεύετε ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα και βρίζουν όλους όσους είναι καλύτερα από αυτούς; Φυσικά όχι.

Αντίθετα, είναι ευγνώμονες για αυτό που έχουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποφεύγουν να παραπονιούνται άσκοπα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε ευγνωμοσύνη. Και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να το κάνεις.

Θα μπορούσατε να το γράψετε σε ένα ημερολόγιο, να κάνετε διαλογισμό ή να γράφετε τους στόχους σας. Ακόμη και ένα απλό χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεσή σας.

7) Κοιμούνται καλά

Τέλος οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι κοιμούνται πολύ τη νύχτα. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο ύπνος και η ψυχική σας ευεξία συνδέονται στενά.

Και γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ανεπαρκής ή κακός ύπνος συνδέεται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Αντίθετα, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεσή σας, μειώνει το άγχος και σας βοηθά να σκέφτεστε καθαρά. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και βελτιωμένες σχέσεις.

Αλλά αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μην φοβάστε. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου ή μία ρουτίνα πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσει. Έτσι θα μπορούσατε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ