Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος σε αυτούς τους ανθρώπους

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας, το οποίο είναι το ερευνητικό τμήμα του Ενικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού για έξι μήνες μετά την τοποθέτηση stent μπορεί να μειώσει σημαντικά τα καρδιακά επεισόδια και την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες ιατρικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με στηθάγχη.

Τα ευρήματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της British Cardiovascular Society, δείχνουν ότι το 16% των ασθενών με στηθάγχη αντιμετώπισαν καρδιακά ή κυκλοφορικά προβλήματα εντός δύο ετών μετά την τοποθέτηση stent. Ωστόσο ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 7,5% όταν οι ασθενείς κατανάλωναν τακτικά χυμό παντζαριού.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Νοσοκομείο St Bartholomew’s και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Αφορούσε ασθενείς με στηθάγχη που είχαν υποβληθεί σε τοποθέτηση stent, μια διαδικασία γνωστή ως διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών (PCI).

Η έρευνα διήρκεσε έξι μήνες, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν χυμό παντζαριού καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με στηθάγχη που κατανάλωναν χυμό παντζαριού καθημερινά μετά την τοποθέτηση stent παρουσίασαν σημαντική μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος και την ανάγκη για επανάληψη χειρουργικών επεμβάσεων.

Όταν το πλάτος των αιμοφόρων αγγείων μετρήθηκε έξι μήνες μετά την τοποθέτηση stent, οι ασθενείς που είχαν καταναλώσει χυμό παντζαριού εμφάνισαν περίπου την μισή στένωση στα αιμοφόρα αγγεία από τους ασθενείς που δεν έπιναν χυμό.

Γιατί μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Ο χυμός παντζαριού βοηθά τους ασθενείς λόγω του υψηλού επιπέδου ανόργανων νιτρικών, τα οποία μετατρέπονται σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) στο σώμα, ένα μόριο σηματοδότησης που έχει θετικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να είναι μια φυσική και ασφαλής συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με στηθάγχη μετά την τοποθέτηση stent, αποτρέποντας πιθανώς την επαναστένωση.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ευρύτερες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τις αρχικές παρατηρήσεις, με στόχο να συνταγογραφήσουν χυμό παντζαριού ως θεραπεία μετά την τοποθέτηση stent.

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να επεκταθεί πέρα από τους ασθενείς με στηθάγχη και σε άλλους που έχουν υποβληθεί σε τοποθέτηση stent για διάφορους λόγους, όπως μετά από καρδιακή προσβολή. Αυτή η φυσική και ασφαλής θεραπευτική προσέγγιση προσφέρει ελπίδα για τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων σε ασθενείς που έχουν stent για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Σχεδιάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν και να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα.

Ο χυμός παντζαριού νωρίς το πρωί βοηθάει τους ενήλικες με έντονη καθημερινότητα

Είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού παντζαριού νωρίς το πρωί. Για όποιον θέλει να ενσωματώσει το παντζάρι στην καθημερινή του ρουτίνα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνει είναι να πίνει χυμό παντζαριού κάθε πρωί, όταν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα είναι συνήθως τα χαμηλότερα.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα άμεσα και διαρκή οφέλη που δίνει η κατανάλωση νωρίς το μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βρίσκεται στα παντζάρια.

Τα 4 οφέλη από την κατανάλωση χυμού παντζαριού

  • Αυξάνει την σωματική αντοχή
  • Βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία
  • Ενισχύει την υγιή καρδιά
  • Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Αυξάνει την σωματική αντοχή

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σωματικής αντοχής. Μελέτη έδειξε ότι οι ποδηλάτες, όταν κατανάλωναν τον χυμό, αύξαναν τα επίπεδα αντοχής τους.

Οι κακές επιλογές πρωινού μπορούν να μειώσουν αμέσως τα επίπεδα ενέργειας και να επηρεάσουν αρνητικά την σωματική αντοχή σας όλη την ημέρα. Αντικαθιστώντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο με χυμό παντζαριού, τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να αντιστρέψουν την ανεπάρκεια μονοξειδίου του αζώτου.

Βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία

Η καρδιαγγειακή αντοχή είναι η ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα επίπεδο αερόβιας άσκησης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της κυκλοφορίας του αίματος. Και τα δύο αυτά οφέλη συμβάλλουν στην βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής ενός οργανισμού. Παράλληλα μειώνει την φλεγμονή και βοηθάει στην γρήγορη αποκατάσταση των μυών μετά από προπόνηση.

Ενισχύει την υγιή καρδιά

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης χυμού παντζαριού το πρωί είναι η υποστήριξη που προσφέρει στην καρδιά. Οι επιστήμονες αρχίζουν να συνδέουν το υψηλό ποσοστό καρδιαγγειακών προβλημάτων που συμβαίνουν νωρίς το πρωί με τα χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου. Ο χυμός παντζαριού έχει αποδειχθεί κλινικά ότι ενισχύει το μονοξείδιο του αζώτου και βοηθά την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο και βασικά θρεπτικά συστατικά στην καρδιά και σε άλλα τμήματα του σώματος.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Για όποιον έχει μια κουραστική μέρα ή έντονη προπόνηση, ένα ποτήρι χυμό παντζάρι το πρωί μπορεί να βοηθήσει να προετοιμαστεί. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πώς οι αθλητές παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή και μεγαλύτερα επίπεδα απόδοσης επειδή καταναλώνουν παντζάρια. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων μονοξειδίου του αζώτου είναι σημαντική για δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές και αθλητές όλων των αθλημάτων.

Θυμηθείτε

Όλοι χρειαζόμαστε την μέγιστη δυνατή ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας εργασίες και να διατηρήσουμε μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Το απόγευμα, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν φυσικά. Ωστόσο ένα ποτήρι χυμός παντζάρι μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει τη συνολική μακροζωία και ζωτικότητα. Μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα πόνων στις αρθρώσεις και τους μύες για όποιον ασκείται τακτικά. Έτσι θα είναι καλό όλοι οι ενήλικες να εντάξουν τον χυμό παντζαριού στην καθημερινότητα τους.

Πηγή: FOXreport.gr

Αυτό είναι το επόμενο δωρεάν παιχνίδι του Epic Games Store – Δεν πρέπει να το χάσετε

Μυστήριο: Άθικτη μύγα βρέθηκε στο έντερο ενός άνδρα κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ