Μάριος Κάτσικας – Faran: Επενδύουμε, επεκτεινόμαστε, αναπτυσσόμαστε

Η ιστορική φαρμακοβιομηχανία FARAN είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση τζίρου, όπως μας λέει ο Μάριος Κάτσικας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση για την πορεία της εταιρείας:

Το 2022, τρέχουμε με αύξηση 30%, που είναι από μόνο του εντυπωσιακό, αλλά γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερο αν σκεφτείτε ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια, είχαμε αύξηση 40% το 2020 και πάνω από 2ο% το 2021. Αναπτυσσόμαστε με γοργούς ρυθμούς γιατί επενδύουμε και επεκτεινόμαστε.

Πως το πετύχατε αυτό;

Επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό μας κυρίως, έχοντας αντίληψη των αναγκών της αγοράς και αναζητώντας και επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα. Ο επιχειρηματικός μας σχεδιασμός συνδυασμός περιλαμβάνει και επώνυμα γενόσημα της εταιρείας, αλλά και σημαντικά πρωτότυπα προϊόντα από διεθνείς οίκους. Έτσι πέρα από τους τομείς Ογκολογίας, Αιματολογίας, Νεφρολογίας, Ορθοπεδικής, Ρευματολογίας, Ενδοκρινολογίας, και Παθολογίας, μέσα στο 2022 η εταιρεία επεκτείνεται και στην Καρδιολογία και στην Γυναικολογία και την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα;

Ξεκινώντας από την καρδιολογία, μπαίνουμε πλέον δυναμικά και σε αυτό τον τομέα ενισχύοντας το θεραπευτικό μας χαρτοφυλάκιο. Πλέον αντιπροσωπεύουμε και ξεκινάμε να διαθέτουμε από τον Οκτώβριο, πέντε κλασσικά και δοκιμασμένα πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, πολύ γνωστά στους καρδιολόγους, που καλύπτουν πληθώρα θεραπευτικών αναγκών ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις στη χώρα μας. Αυτά θα τα έχουμε πλέον αποκλειστικά, χάρη σε συμφωνίες που πετύχαμε.

Προσθέστε σε αυτά ότι η FARAN έχει από το 2021 συνάψει αποκλειστική συνεργασία με την βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics, για την ανάπτυξη και διάθεση ενός πρωτοποριακού φαρμακευτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και σημαντική επένδυση της εταιρείας στην έρευνα & ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών, προϊόντων και είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.

Για την Γυναικολογία;

Μέσα στο 2022, κλείσαμε συμφωνίες με την Ελβετική IBSA και την Γαλλική BESIN, μεγάλες εταιρείες στο χώρο της γυναικολογίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έτσι βρισκόμαστε και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ολοκληρωμένο τρόπο, καλύπτοντας τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης. Έχουμε δηλαδή προϊόντα και για το στάδιο της διέγερσης, δηλ. γοναδοτροπίνες, και για το στάδιο υποστήριξης της ωχρινικής φάσης – όπου χρησιμοποιείται προγεστερόνη.

Υπάρχουν στα μελλοντικά σας σχέδια και άλλες συμφωνίες;

Ναι, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυτές. Όσα ανέφερα πριν είναι μόνο η αρχή από μία σειρά συνεργασιών της FARAN που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, για ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν. Οι συνεργασίες μας με εταιρείες όπως οι, NOVARTIS, SANDOZ, IBSA, BESIN, STADA, MEIJI, PHARMANOVIA, δεν είναι τυχαίες και δίνουν ένα στίγμα του πως κινούμαστε. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών διακεκριμένων διεθνών οίκων και αυτό αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Μιλώντας για ανάπτυξη και εξαιρετικούς τζίρους, υπάρχει και συνεπής κερδοφορία;

Τώρα ξύνετε πληγές! Είμαστε η χώρα με τα φτηνότερα φάρμακα στον δυτικό κόσμο και εξακολουθούν να επιβάλλονται οι δυσβάσταχτες πολιτικές των υψηλών clawback και rebates. Αυτό διαλύει την αγορά και λειτουργεί σαν τροχοπέδη για τις ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν πίσω τους τη στήριξη μεγάλων πολυεθνικών και παλεύουν να επιβιώσουν με ιδία μέσα και κεφάλαια. Έχουμε ένα αδηφάγο κράτος που το βόλεψε τα μνημονιακά μέτρα του clawback και του rebate και είπαν να το επεκτείνουν έως και το 2024. Τονίζω ότι αυτό στο τέλος της ημέρας είναι φορολογία! Και ξέρετε πια αυτή φτάνει και ξεπερνά το 60% για τις φαρμακευτικές εταιρείες την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες εταιρείες φορολογούνται με 22%. Και ας λένε ότι θα μειωθεί το clawback τα εισπράττουν από αλλού μέσω της διαπραγμάτευσης.

Να μείνουμε λοιπόν στα θετικά με την επέκταση και εξέλιξη για ένα όνομα με ιστορία όπως είναι της FARAN…

Ναι, το όνομα FARAN είναι από τα πλέον ιστορικά στο χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα. Έχουμε «βαθιές ρίζες» -από τη δεκαετία του ’50- στο παρελθόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και έχουμε την ικανοποίηση να ζούμε τα τελευταία χρόνια μια φωτεινή «νεότητα» θα έλεγα. Υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, καταγράφουμε σημαντικές επιδόσεις, οι στρατηγικές μας επιλογές έχουν δικαιωθεί και τελικώς τα προϊόντα που προσφέρουμε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας. Αυτή την εμπιστοσύνη θα συνεχίσουμε να την ενισχύουμε με καταξιωμένες λύσεις υψηλής ποιότητας, σημαντικής θεραπευτικής αξίας, και τεκμηριωμένης Ασφάλειας. Κι αυτός είναι ο βασικότερος και αδιαπραγμάτευτος επιχειρηματικός μας στόχος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ