Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες – Βρισκόμαστε στην αρχή ενός φθινοπωρινού κύματος;

Αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού, τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ενώ τριψήφιος παραμένει για δεύτερη εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ που αφορά στο διάστημα 10-16 Οκτωβρίου.

Οι επιστήμονες  δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε στην απαρχή  ενός νέου επιδημικού κύματος, αναφέροντας μάλιστα ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η χαλάρωση  των μέτρων προστασίας οδηγούν σε αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

Σύμφωνα  με την ανάλυση από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν σε επτά από τις δώδεκα  περιοχές που ελέγχθηκαν με χαρακτηριστικότερες την  Πάτρα (+170%),  Λάρισα (+60%),  Ηράκλειο (+97%),  Άγιο Νικόλαο (+50%) και  Χανιά (+44%).

Επίσης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 31 κρούσματα με την υποπαραλλαγή “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75), έναντι 15 την περασμένη εβδομάδα.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε αριθμούς

Την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα COVID-19 , ενώ την προηγούμενη 3-9 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 51.184 κρούσματα COVID-19 . Αύξηση παρατηρείται και στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ειδικότερα εισήχθησαν  1.351 ασθενείς , όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν  1.102 ασθενείς.  Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων, καθώς μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι  είναι 74, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 62.

Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στους θανάτους, όπου την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 έναντι 109 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης θετικότητας (Rt) την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τη μονάδα, 1,09, αλλά στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ  υποχώρησε στο 0,97.

Στην εκτίμηση πως ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων κορονοϊού είναι τετραπλάσιος από αυτόν που δηλώνεται, προχώρησε ο καθηγητής  Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης. Έκανε λόγο για απαρχή ενός φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας, σημειώνοντας πως δηλώνονται περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα, δηλαδή δηλώνονται 50.000, αλλά έχουμε περίπου 200.000, είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε φύγει από την επείγουσα κατάσταση, αλλά ο ιός συνεχίζει να είναι εδώ, επισημαίνει  ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσαγκρής. Πρόσθεσε ότι ο ιός καταφέρνει πάντα, καθώς τα μέτρα έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ παντού, να μπορεί να αναπροσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται στα αναπνευστικά κύτταρα του ανθρώπου. Αυτό σίγουρα, πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε νέο κύμα, ενώ βλέπουμε να υπάρχει αύξηση και στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), καταγράφουν ανοδική τάση σε κρίσιμους δείκτες της πανδημίας στην Ευρώπη  και “εκτεταμένη αύξηση” κρουσμάτων, στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Είναι οι ηλικίες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, μόλις 15% με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό  κατά της covid-19, αλλά και με το εμβόλιο της γρίπης , ώστε όταν συμπέσουν όλες οι ιώσεις μαζί με τον κορονοϊό να είναι αντιμετωπίσιμες.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ