Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη – Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτές έχουν εξαγγείλει πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και στάση εργασίας 8.00 – 15.00 για την Αττική. Προγραμματίζουν συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, αναφέρουν οι δύο Ομοσπονδίες. Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο “νέο ΕΣΥ” , “των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα”, “των συγχωνεύσεων, καταργήσεων τμημάτων και κλινικών”.
“Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ . Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ, πρόβλημα διαχρονικό όπως σημειώνει, όπου “με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550”.

“Διαχρονικές και απέραντες” είναι και οι λίστες χειρουργείων οι οποίες εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζει η Ομοσπονδία. Αναφέρεται επίσης στην έλλειψη προσωπικού , σε 45.000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις, καθώς και στο “άδικο” όπως το χαρακτηρίζει μέτρο των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών “που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών”.

Οι δύο Ομοσπονδίες ζητούν μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισούς των υγειονομικών, ένταξη στα ΒΑΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ