Η Νο1 τροφή που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

Υπάρχει μια τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Ειδικός στη μακροζωία εξηγεί πώς αυτή η τροφή ωφελεί την υγεία σας και προσθέτει χρόνια στη ζωή σας.

Το Νο1 σημάδι ότι θα ζήσετε μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς της μακροζωίας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς όρους στον τομέα της υγείας σήμερα είναι οι «μπλε ζώνες» (blue zones). Πρόκειται για τις πέντε περιοχές παγκοσμίως όπου οι άνθρωποι ζουν την πιο μακρόχρονη και υγιεινή ζωή.

Ο Dan Buettner, εξερευνητής της National Geographic, βοήθησε στην ανακάλυψη αυτών των πέντε περιοχών – Οκινάβα στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα και Loma Linda στην Καλιφόρνια – και περιέγραψε τα ευρήματά του στο best-seller βιβλίο “The Blue Zones”. Ο Dan πέρασε χρόνια μελετώντας τον τρόπο ζωής αυτών των πέντε περιοχών.

Μακροζωία: 3 μυστικά μίας 114χρονης που είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα – Τι αποκαλύπτει η οικογένειά της

Η Νο1 τροφή που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Αποδεικνύεται ότι μία από τις πιο υγιεινές συνήθειες στις “μπλε ζώνες” είναι η κυρίως χορτοφαγική διατροφή. Ο Buettner αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές έχουν παρόμοια διατροφή, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως:

  • φρούτα,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • φασόλια

Είτε πρόκειται για σόγια στην Οκινάβα, είτε για ρεβίθια στη Σαρδηνία, οι πιο υγιείς άνθρωποι στον πλανήτη καταναλώνουν τουλάχιστον ½ φλιτζάνι όσπρια κάθε μέρα.

Μακροζωία: Το smoothie με 4 υλικά για να διατηρήσετε την ενέργεια και τη νεανικότητά σας, σύμφωνα με γιατρό

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού με φασόλια την ημέρα πιθανόν προσθέτει περίπου 4 χρόνια ζωής», δήλωσε ο Buettner.

Και συνέχισε: «Τα φασόλια αναδεικνύονται ως το απόλυτο τρόφιμο της μακροζωίας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά».

Τα οφέλη που προσφέρουν τα φασόλια στην υγεία σας

Τα τελευταία χρόνια, η υγεία του εντέρου απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους. Τα φασόλια αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να ενισχύσετε το μικροβίωμα σας. Το έντερο μας τρέφεται με φυτικές ίνες, τις οποίες τα φασόλια διαθέτουν σε αφθονία, καθώς μισό φλιτζάνι ρεβίθια καλύπτει το 44% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Ενώ μπορεί να παρουσιάσετε κάποιες ενοχλήσεις με αέρια όταν αρχίσετε να αυξάνετε την κατανάλωσή τους, αυτό στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι. Τα φασόλια φτάνουν στο παχύ έντερο εν μέρει άθικτα, επιτρέποντας στα βακτήρια του εντέρου σας να τραφούν ευκολότερα από αυτά.

Τα φασόλια αποτελούν επίσης καλή πηγή:

  • σιδήρου,
  • μαγνησίου και
  • φυλλικού οξέο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας μας και οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, καθώς υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου, ενώ θεωρείται πως έχει θετική επίδραση στον ύπνο και το στρες.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την προγεννητική υγεία, αλλά όλοι το χρειαζόμαστε για την επεξεργασία της βιταμίνης Β12 και την τόνωση της αναγέννησης των κυττάρων.

Τα φασόλια: Σύμμαχοι της υγείας μας αλλά και του πλανήτη

Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με τα μαύρα φασόλια να παρέχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Καθώς τα κινήματα vegan και vegetarian και πλέον και της ευελιξίας αυξάνονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της κλιματικής κρίσης, τα φασόλια λαμβάνουν επιτέλους την προσοχή που τους αξίζει.

Τα φασόλια έχουν γίνει απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή πιο υγιεινών πιάτων για την καρδιά. Παράλληλα συμβάλλουν και στην προστασία του πλανήτη.

Ενώ η εξ ολοκλήρου εξάλειψη του κρέατος από τη διατροφή σας μπορεί να φαίνεται απογοητευτική, έρευνες δείχνουν ότι η απλή αντικατάσταση του μοσχαρίσιου κρέατος με φασόλια μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο αντίκτυπος αυτός ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 16 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους κάθε χρόνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγορά όλων των κονσερβοποιημένων φασολιών του σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί εγγύηση για μακρά και υγιή ζωή. Ενώ τα φασόλια είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η επίδρασή τους στην υγεία μας περιορίζεται εάν οι άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής μας είναι ανθυγιεινές.

Σημαντικά στοιχεία για τη μακροζωία είναι τα εξής:

  • Μια διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Η τακτική άσκηση
  • Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  • Ο επαρκής ύπνος
  • Η αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του στρες

Να θυμάστε

Εάν θέλετε να ζήσετε περισσότερο μία μεσογειακή διατροφή θα σας βοηθήσει πολύ. Σε όλα τα πράγματα,όμως, χρειάζεται μέτρο. Τα φασόλια είναι μία τροφή που αποτελεί σύμμαχο σας για την μακροζωία αλλά χρειάζεται να τα εντάξετε σε κανονικές ποσότητες στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ