Γιατί τα κιτρινισμένα μαξιλάρια ύπνου μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία σας

Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα και το μυαλό μας ξεκουράζονται και αναρρώνουν. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή μας υγεία, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Ύπνος: Η καλύτερη στάση για «όνειρα γλυκά» – Το viral βίντεο στο TikTok

Ένας σημαντικός παράγοντας για τον ποιοτικό ύπνο είναι το μαξιλάρι μας. Το σωστό μαξιλάρι μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής μας στήλης και να αποφύγουμε τον πόνο στον αυχένα και τη μέση. Επίσης ο τρόπος που κοιμόμαστε -εάν επιλέγετε να ξαπλώνετε στο πλάι- μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και ρυτίδες στο πρόσωπο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η καθαριότητα του μαξιλαριού. Όταν τα μαξιλάρια ύπνου κιτρινίζουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε για να μην αρρωσταίνετε

Γιατί κιτρινίζουν τα μαξιλάρια

Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο, Neeta Ogden, ένας αριθμός παραγόντων συμβάλλει στον αποχρωματισμό των μαξιλαριών, όπως η υγρασία από τον ανθρώπινο ιδρώτα, τα έλαια, τα καλλυντικά προϊόντα και τα βρεγμένα μαλλιά.

Οι άνθρωποι μπορούν να ιδρώσουν τη νύχτα ως τρόπο ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτή η υγρασία περνάει στα μαξιλάρια και με την πάροδο του χρόνου προκαλεί το κιτρίνισμα των μαξιλαριών. Τα βρεγμένα μαλλιά και το σάλιο μπορούν επίσης να προκαλέσουν το κιτρίνισμα των μαξιλαριών.

Ο καλός ύπνος οδηγεί στη μακροζωία – Αποκαλυπτική έρευνα

Το ίδιο συμβαίνει εάν εφαρμόζετε έλαια και ενυδατικές κρέμες στο δέρμα σας. Θα πρέπει να τους δώσετε αρκετό χρόνο να απορροφηθούν πραγματικά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να λερώσουν το μαξιλάρι σας και να το αποχρωματίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μαλλιών.

Ένα κίτρινο μαξιλάρι δεν είναι απαραίτητα ένα βρώμικο μαξιλάρι. Είναι άλλωστε από δύσκολους λεκέδες στο καθάρισμα. Σύμφωνα με την Neeta Ogden, το τακτικό πλύσιμο του μαξιλαριού μπορεί «πιθανώς» να αποτρέψει το κιτρίνισμα του. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «μπορεί να χρειαστεί μόνο μια νυχτερινή έκθεση στο σωστό ερέθισμα για να συμβεί αυτός ο αποχρωματισμός».

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ξεκουράζεστε σε ένα παλιό, κατεστραμμένο μαξιλάρι δεν θα σας βλάψει απαραίτητα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες και προβλήματα στο δέρμα, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αποτραπούν.

«Το αποχρωματισμένο μαξιλάρι αντανακλά τη συσσώρευση υγρασίας από τα έλαια του σώματος και τον ιδρώτα», επανέλαβε η Ogden. Και συνέχισε: «Αυτό, και οι νιφάδες της ανθρώπινης επιδερμίδας που υπάρχουν στο στρώμα μας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα σκόνης, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν αλλεργίες».

Ωστόσο, η Ogden σημειώνει ότι δεν είναι μόνο η συσσώρευση υγρασίας που οδηγεί στην παρουσία ακάρεων σκόνης. «Είναι οι ίνες συν οι νιφάδες ανθρώπινης επιδερμίδας και η πιτυρίδα που χρησιμεύουν ως ‘τροφή’ για το ακάρεο σκόνης, συν το σκοτεινό υγρό περιβάλλον που τα αναπαράγει. Το τακτικό πλύσιμο του μαξιλαριού με ζεστό νερό και η χρήση κύκλου στεγνώματος με ζεστό αέρα μπορεί να βοηθήσει».

Η χρόνια ρινική συμφόρηση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αλλεργιών που μπορεί να προκληθούν από ακάρεα σκόνης στο μαξιλάρι σας. Επομένως, εάν η μύτη σας τρέχει ξαφνικά μετά από μια νύχτα ύπνου ή εάν αισθάνεστε φαγούρα, ίσως αξίζει να σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τα μαξιλάρια σας.

«Οι σπόροι μούχλας και άλλα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να ζήσουν στις ίνες των μαξιλαριών», προειδοποίησε η αλλεργιολόγος. «Τα μαξιλάρια που έχουν κιτρινίσει μπορεί να είναι βλαβερά για το δέρμα σας. Το λάδι και η βρωμιά μπορούν να φράξουν τους πόρους, προκαλώντας ακμή, σπυράκια και ροδόχρου νόσο», εξήγησε η δερματολόγος Faranak Kamangar.

Όπως εξήγησε η δερματολόγος, η παρουσία ακάρεων σκόνης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος, που θα οδηγήσει σε ερεθιστική ή ατοπική δερματίτιδα. Τα υπολείμματα που συσσωρεύονται στα μαξιλάρια μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε φαγούρα και ξηρό δέρμα και να προκαλέσουν φουσκάλες με υγρό, κρούστες και απολέπιση.

Το τακτικό πλύσιμο των μαξιλαριών μπορεί να αποτρέψει πολλά από αυτά τα προβλήματα. Ένας κίτρινος λεκές από μόνος του δεν είναι πιθανό να προκαλέσει κανένα από αυτά τα προβλήματα, αλλά είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεται να αντικαταστήσετε το μαξιλάρι σας.

Βοηθούν οι προστατευτικές μαξιλαροθήκες

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό είναι να επενδύσετε σε μία προστατευτική μαξιλαροθήκη που θα βρίσκεται κάτω από την κανονική. Ουσιαστικά, αυτό το επιπλέον ύφασμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υγρασίας από το σώμα και τα μαλλιά σας να διεισδύσει στο μαξιλάρι.

Αν και η χρήση της προστατευτικής μαξιλαροθήκης μπορεί να βοηθήσει το μαξιλάρι σας να μην αποχρωματιστεί, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να αντιμετωπίζετε τους κίτρινους λεκέδες μόλις τους παρατηρήσετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ