Γιατί με πιάνει φαγούρα μετά το μπάνιο;

Ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να εμφανίσει κανείς φαγούρα μετά από το μπάνιο. Συνήθως η ήπια φαγούρα  δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η φαγούρα παραμένει για αρκετό καιρό, ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και φτάνει στο σημείο να προκαλεί και ερεθισμούς;

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας μπάνιο, θα πρέπει να αναζητήσετε τους λόγους που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση της φαγούρας. Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι δερματολόγοι του instaDoctor για αυτήν την ενόχληση, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τους ερεθισμούς.

Γιατί με πιάνει φαγούρα μετά το μπάνιο;

Οι παράγοντες της εμφάνισης του έντονου κνησμού (φαγούρας) έπειτα από το μπάνιο διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Συνήθως οι αιτίες είναι απλές και δεν χρήζουν ανησυχίας. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

Ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα

Ένας από τους συνηθισμένους ενόχους πίσω από την φαγούρα μετά το μπάνιο είναι η ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα, γνωστή και ως xerosiscutis. Σε περίπτωση που έχετε ξηρή επιδερμίδα, το μπάνιο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση της επιδερμίδας και την εμφάνιση του κνησμού. Σε περίπτωση μάλιστα που το νερό είναι ιδιαίτερα ζεστό, το μπάνιο πραγματοποιείται για πολύ ώρα ή απολαμβάνετε περισσότερα από ένα ντους τη μέρα, η πάθηση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις μάλιστα, η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει και αιμορραγία.

Ευαισθησία στα σαπούνια ή τα αφρόλουτρα του σώματος

 

Κι όμως, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να παρουσιάζετε ευαισθησία στο σαπούνι, το αφρόλουτρο ή κάποιο άλλο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε βαριά καθαριστικά προϊόντα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως πολλές φορές μπορούν να επηρεάσουν την προστατευτική στοιβάδα της επιδερμίδας, καθώς και τα φυσικά έλαια της, δημιουργώντας της μεγαλύτερη ευαισθησία και φαγούρα.Επιπλέον, δεν είναι μόνο τα προϊόντα ο ένοχος, αλλά και ορισμένα από τα συστατικά τους, στα οποία μπορεί να παρουσιάζετε αλλεργική αντίδραση. Σε αυτά τα συστατικά ανήκουν τα  αρώματα, οι αλκοόλες ή η μενθόλη.

Δερματικές παθήσεις

Εκτός όμως από τα παραπάνω, κάποια πάθηση της επιδερμίδας μπορεί να προκαλεί τη δυσφορία αυτή μετά το ντους. Ανάμεσα σε αυτές τις παθήσεις ανήκουν:

Έκζεμα

Το έκζεμα αποτελεί μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από ξηρή επιδερμίδα, φαγούρα, αλλά και την εμφάνιση εξανθημάτων. Οι ασθενείς με έκζεμα παρουσιάζουν εξασθενημένη την προστατευτική στοιβάδα της επιδερμίδας, με συνέπεια μεγαλύτερη ευαισθησία και περισσότερους ερεθισμούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ερεθισμών ακόμη κι έπειτα από ένα γρήγορο ντους.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση αποτελεί μια μη μεταδοτική αυτοάνοση πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κόκκινων ή λευκών λεπιδωδών πλακών στην επιφάνεια του δέρματος. Βασικά συμπτώματα της ασθένειας είναι η φαγούρα, καθώς και η τοπική αιμορραγία. Αν και δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια της εμφάνισης της, μερικά από αυτά αποτελούν το άγχος, οι δερματικοί τραυματισμοί ή κάποια μόλυνση. Σε μερικές περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να προκύψει ακόμη κι έπειτα από τη χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων από έναν δυναμικό κύκλο λειτουργίας, αρχίζουν να λειτουργούν σε πιο χαμηλά και σταθερά επίπεδα. Όταν πραγματοποιείται αυτό, οι ορμόνες ανεβάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα, την αποδυνάμωση της επιδερμίδας, και κατά συνέπεια την εμφάνιση φαγούρας.

Υδατογενής κνίδωση

Αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια δερματική πάθηση, κατά την οποία οι ασθενείς αναπτύσσουν έντονη  φαγούρα έπειτα από την επαφή της επιδερμίδας με το νερό. Η φαγούρα αναπτύσσεται κυρίως στις αρθρώσεις και τα ανώτερα σημεία του σώματος, και λιγότερο συχνά στο κεφάλι, το πρόσωπο ή τον λαιμό.

Πώς να ανακουφίσετε τη φαγούρα έπειτα από το μπάνιο

Πριν προχωρήσετε σε κάποια λύση, θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα αίτια της εμφάνισης αυτής της δυσφορίας. Μερικά από τα παρακάτω tricks θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε την ενόχληση, αλλά και να μειώσετε την εμφάνιση πιθανών ερεθισμών. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Αλλαγή των συνηθειών του μπάνιου

Το μπάνιο αποτελεί μια ιδιαίτερα χαλαρωτική και απολαυστική συνήθεια. Για να παραμείνει λοιπόν ως έχει, είναι σκόπιμο να αποφύγετε τις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε το χλιαρό νερό. Επιπλέον, μειώστε τη διάρκεια του μπάνιου σας, ώστε να μην ταλαιπωρήσετε την επιδερμίδα σας σε μεγάλο βαθμό.

Αλλάξτε καθαριστικά προϊόντα

Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά προϊόντα. Αντίθετα, επιλέξτε ήπια αφρόλουτρα για ευαίσθητη επιδερμίδα, φυτικά ή υποαλλεργικά προϊόντα, κατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Όσον αφορά το σφουγγάρι, προτιμήστε μια μαλακή επιλογή, η οποία δεν θα ταλαιπωρήσει την επιδερμίδα.

Απαλό σκούπισμα

Το τρίψιμο της επιδερμίδας με την πετσέτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά της προστατευτικής στοιβάδας της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της φαγούρας. Σκουπιστείτε με απαλές ταμποναριστές κινήσεις και η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί. Μάλιστα, δοκιμάστε να αλλάξετε το μαλακτικό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των πετσετών, καθώς μπορεί να σας έχει προκαλέσει αλλεργική αντίδραση κάποιο από τα συστατικά του.

Προσεκτική ενυδάτωση της επιδερμίδας

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το ντους. Με τον τρόπο αυτό θα αποκαταστήσετε την χαμένη ενυδάτωση της επιδερμίδας και θα ανακουφιστείτε από τον έντονο κνησμό. Σε περίπτωση μάλιστα που είναι απαραίτητο, εφαρμόστε ξανά την κρέμα μέσα στη μέρα.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο;

Σε περίπτωση που η φαγούρα παραμένει κάθε φορά που βγαίνετε από το μπάνιο, ακόμη και αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την εύρεση της εμφάνισης του προβλήματος, αλλά και για τον αποκλεισμό πιθανών σοβαρών παθήσεων υγείας. Ο δερματολόγος θα μπορέσει να κάνει την απαραίτητη διάγνωση, ή να χορηγήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για τον εντοπισμό πιθανής αλλεργίας.

 

Ανακαλύψτε στο instaDoctor.gr έμπειρους και καταρτισμένους δερματολόγους, για την έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε περιστατικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ