“Φουντώνει” η συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού συμπίπτει χρονικά με την εκτίναξη των κρουσμάτων πάνω από τα 12.500 καθώς κορυφώνεται το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας και αναθερμαίνει την συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους. 

της Αλεξίας Σβώλου

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βιαστήκαμε να απαλλαχθούμε από τις μάσκες, με τον καθηγητή πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής  Εταιρίας να συστήνει την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κατά την διάρκεια των ταξιδιών, μέσα στα αεροπλάνα και στα πλοία όπου καταγράφονται  συνωστισμοί- στους εσωτερικούς χώρους.

Φυσικά η ισχυρή σύσταση για την χρήση της μάσκας παραμένει για όλους με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή, Α’ αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, να υπογραμμίζει ότι «δεν καταργήσαμε τη μάσκα, απλώς αναστείλαμε την υποχρεωτικότητα του μέτρου». Η ισχυρή σύσταση για την χρήση της  παραμένει για όλους, πολύ περισσότερο για τους ευπαθείς συμπολίτες μας, που πρέπει να φορούν την μάσκα σε εκείνες τις περιστάσεις  όπου υπάρχει συνωστισμός όπως στις μετακινήσεις, σε πλατείες,  εκδηλώσεις, πάρτι, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους, όπως και στα σοκάκια στα παραθαλάσσια θέρετρα.

μάσκα

Μεταξύ των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η μάσκα δεν έπρεπε να καταργηθεί μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουλίου είναι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ,  Θοδωρής Βασιλακόπουλος  που πιστεύουν ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας,  το μήνυμα που διαδόθηκε στην κοινωνία, είναι πως ξεμπερδέψαμε με τις μάσκες.

Στο μεταξύ η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ιικού φορτίου που σε περιοχές της τουριστικής Κρήτης έφτασε το 200%, εντείνουν την ανησυχία των ειδικών για το κατά πόσο θα δούμε να αυξάνονται οι νοσηλείες των Covid ασθενών μετά από περίπου μία βδομάδα έως 10 μέρες, κάτι που κανείς δεν θέλει να δει να γίνεται.

Από την άλλη οι καθηγητές αναγνωρίζουν την ανάγκη του κόσμου να χαλαρώσει και να φύγει για διακοπές με όλους τους επιστήμονες να συμφωνούν πως στην φάση της ενδημικής συμβίωσης με τον κορονοϊό μεγάλο ρόλο έχει η ατομική ευθύνη του καθενός. Σαν παράδειγμα έλλειψης ατομικής ευθύνης ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης αναφέρει ότι μετά από τα πρώτα τριήμερα του καλοκαιριού πολλοί νέοι άνθρωποι γύρισαν από τα νησιά όντας θετικοί στον κορονοϊό- έχοντας δηλαδή κολλήσει την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5 χωρίς να το έχουν καταλάβει και στη συνέχεια κόλλησαν τους  ηλικιωμένους συγγενείς τους γιατί πήγαν να τους δουν αμέσως μετά την επιστροφή τους απο την σύντομη απόδραση το Άγιο Πνεύμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ