Έτσι μοιάζουν οι τέλειοι ανδρικοί και γυναικείοι γλουτοί – Όλα έχουν να κάνουν με 1 αναλογία

Οι πλαστικοί χειρούργοι αποκάλυψαν τον τύπο των γλουτών ανδρών και γυναικών που θεωρούν ελκυστικούς οι Αμερικανοί.

Τα ευρήματα, από δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε ακαδημαϊκό περιοδικό, δείχνουν ότι το μέγεθος δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για την εικόνα των γλουτών των γυναικών, παρά το γεγονός ότι το «φαινόμενο Kardashian» επικρατεί στα πρότυπα ομορφιάς.

Σε μια μελέτη, από χειρουργούς στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, οι ειδικοί στρατολόγησαν 1.100 άνδρες και γυναίκες και τους ζήτησαν να δουν φωτογραφίες οκτώ διαφορετικών σετ γυναικείων γλουτών, οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί ψηφιακά.

Οι ιδανικοί γλουτοί για γυναίκες και άνδρες

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να υποδείξουν στους ερευνητές ποιες φωτογραφίες θεωρούν πιο ελκυστικές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι βρήκαν την αναλογία «μέσης – γοφών» 0,65 πιο ελκυστική. Αυτός ο αριθμός είχε ως αποτέλεσμα μια πιο στενή μέση με λίγο πιο ανοικτούς γοφούς.

Ωστόσο οι ιδανικοί γλουτοί της μελέτης απέχουν πολλοί από το σώμα «κλεψύδρα» που έχουν πολλές διάσημες γυναίκες στο Χόλιγουντ. Σε μια ξεχωριστή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες, οι συμμετέχοντες είδαν πέντε εικόνες ανδρικών γλουτών και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την καθεμία από ένα έως πέντε. Το 5 ήταν το πιο ελκυστικό και το 1 το λιγότερο ελκυστικό.

Οι πιο ελκυστικοί ανδρικοί γλουτοί ήταν επίσης μέτριου μεγέθους, αλλά τα περιγράμματα των μυών στους γοφούς ήταν πιο περιορισμένα. Όπως εξήγησε ο πλαστικός χειρούργος της Νέας Υόρκης, Marc Everett πλέον οι γυναίκες ζητούν μικρότερες παρεμβάσεις στην περιοχή των γλουτών και γι’ αυτό τα αποτελέσματα μοιάζουν πολύ φυσικά.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι έχει ασθενείς που μετάνιωσαν και ήθελαν να αφαιρέσουν τελικά το λίπος που πρόσθεσαν στους γλουτούς. «Βλέπω ασθενείς με κάποιες τύψεις για τα υπερβολικά αποτελέσματά τους. Αναζητούν λύσεις για τους υπερμεγέθεις γλουτούς που είναι λιγότερο μοντέρνοι αυτή τη δεκαετία ή για τους γλουτούς που αρχίζουν να χαλαρώνουν λόγω της γήρανσης», λέει ο Marc Everett.

Το ενδιαφέρον για ενίσχυση του λίπους στην περιοχή των γλουτών αυξήθηκε όταν ήρθαν στο προσκήνιο διασημότητες όπως η Khloe Kardashian και η Cardi B. Αυτό τον καιρό υπάρχει μία μεταστροφή σε αυτή την μόδα. Γι’ αυτό και από το 2022 η Khloe Kardashian εμφανίζεται με αδυνατισμένη σιλουέτα.

Οι διαδικασίες για την ενίσχυση και την αύξηση του μεγέθους των γλουτών έχουν αυξηθεί από σχεδόν 4.000 το 2011 σε 61.000 το 2021.

Το πείραμα

Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες άρχισαν να αλλάζουν ψηφιακά μια εικόνα γυναικείων γλουτών για να δημιουργήσουν οκτώ εικόνες με διαφορετικές αναλογίες μέσης προς τους γοφούς. Αυτή η αναλογία μαζί με την ποσότητα σωματικού λίπους μέσα στους γλουτούς είναι που καθορίζει το μέγεθος των γλουτών.

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή να φαίνεται ότι έχουν διαφορετικό όγκο στον ιστό των γλουτών. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία μέσης – γοφών ενός ατόμου, τόσο περισσότερο λίπος είχε γύρω από τη μέση του. Αυτό έκανε το πίσω μέρος του να φαίνεται λιγότερο καμπυλωτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όσο μικρότερη ήταν η αναλογία μέσης προς τους γοφούς τόσο λιγότερο λίπος είχαν γύρω από τη μέση τους, κάνοντας τους γλουτούς τους να φαίνονται πιο καμπυλωτοί. Στη συνέχεια, οι εικόνες δόθηκαν σε 1.000 συμμετέχοντες. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν από τις ΗΠΑ. Οι μισοί ήταν άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες και η πλειοψηφία είχε ηλικία από 25 έως 34 έτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γλουτοί με αναλογία μέσης προς γοφούς 0,65 ήταν οι πιο δημοφιλείς. Το 45% των ερωτηθέντων είπε ότι αυτή ήταν η εικόνα που προτιμούσαν. Η αναλογία 0,65 σημαίνει ότι οι γλουτοί είναι περίπου 35% μεγαλύτεροι από τη μέση. Αυτό μπορεί να μετρηθεί με μία μεζούρα γύρω από τη μέση στο μικρότερο σημείο και τους γοφούς στο μεγαλύτερο σημείο τους.

Στη δεύτερη θέση ήταν η ελαφρώς μικρότερη αναλογία, δηλαδή 0,60. Περίπου 1 στους 4 επέλεξε αυτό το μέγεθος γλουτών. Παράλληλα 1 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσε ότι θεωρούσε ελκυστικό, κάπως μεγαλύτερους γλουτούς στο 0,675. Οι γλουτοί που θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί είχαν την χαμηλότερη αναλογία μέσης προς γοφούς, που ήταν στο 0,55.

Υπάρχει διακύμανση στην αναλογία μέσης-γοφών στον πληθυσμό, ανέφεραν οι γιατροί, αλλά οτιδήποτε είναι στο 0,6 και κάτω θα ήταν δύσκολο να θεωρηθεί ως φυσιολογικό.

Κάθε εικόνα που εμφανίζεται, έλαβε ψήφο από τουλάχιστον έναν από τους 1.000 συμμετέχοντες που είπαν ότι αυτή ήταν η προτιμώμενη αναλογία μέσης προς γοφούς. Οι προτιμήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου μπορεί να διαφέρουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, των φύλων και των εθνοτικών ομάδων όσον αφορά τους γλουτούς που προτιμούσαν.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι προτιμήθηκε χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών σε σύγκριση με το συχνά αναφερόμενο 0,7», σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.

«Μόνο το 5,7 % των ερωτηθέντων πίστευε ότι το 0,7 ήταν η πιο ελκυστική αναλογία μέσης προς γοφούς. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της έντονης έκθεσης του γενικού πληθυσμού σε star των reality και διασημότητες με σώματα με περισσότερες καμπύλες».

Ο Δρ Έβερετ είπε ότι η αναλογία μέσης-γοφών από 0,6 και κάτω ήταν «αρκετά υπερβολική» και «δύσκολο να θεωρηθεί ως φυσιολογική».

Η μελέτη για τους άνδρες

Στη μελέτη για τους ανδρικούς γλουτούς, οι ερευνητές ζήτησαν από 2.000 άτομα να βαθμολογήσουν πέντε ψηφιακές εικόνες ανδρικών γλουτών από τρεις γωνίες: το πίσω μέρος, σε καμπύλη και πλάγια.

Οι συμμετέχοντες κατέταξαν τις εικόνες από το 1 έως το 5 με το 5 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία και οι βαθμολογίες τους στη συνέχεια συνδυάστηκαν για να υπάρξει ένας συνολικός αριθμός.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν διαδικτυακά και το 61% ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών. Ήταν όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν λευκοί, ενώ το 75 %  ήταν ετεροφυλόφιλοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες προτιμούσαν γλουτούς που ήταν «μετρίως ενισχυμένοι» και «αναλογικοί» στην εμφάνιση.

Ο Δρ Ashit Patel, ένας πλαστικός χειρουργός στη Βόρεια Καρολίνα που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Στην έρευνά μας, οι βαθμολογητές θεώρησαν ότι οι ιδανικοί ανδρικοί γλουτοί δεν πρέπει να είναι πολύ φαρδιοί και θα πρέπει να διατηρούν το χαρακτηριστικό λακκάκι στα πλάγια».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από το πίσω μέρος, η τιμή 0,66 στον δείκτη GTI, δηλαδή την αναλογία του πλάτους των γλουτών προς το μήκος του μηρού, ήταν η πιο δημοφιλής – με μέσο όρο βαθμολογίας 3,1.

Το GTI μετρήθηκε διαιρώντας την απόσταση από το λεπτότερο σημείο της μέσης μέχρι το κάτω μέρος των γλουτών, με το φαρδύτερο σημείο των γλουτών.

Οι ερευνητές είπαν ότι το χρησιμοποίησαν σε άνδρες αντί για την αναλογία μέσης-γοφών λόγω των διαφορών στην κατανομή του λίπους μεταξύ των δύο φύλων. Η αναλογία 0,66 σημαίνει ότι οι γλουτοί είναι περίπου 34 % μεγαλύτεροι από την απόσταση από τη μέση έως το κάτω μέρος του πίσω μέρους.

Ακολούθησε αναλογία 0,64 με μέσο όρο βαθμολογίας 3 και 0,68 με μέσο όρο βαθμολογίας 2,9. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να βαθμολογήσουν το 0,58 ως την αγαπημένη τους.

Για τις άλλες απόψεις, ωστόσο, οι συμμετέχοντες κατέταξαν τους γλουτούς με 0,64 στον δείκτη GTI ως τους πιο ελκυστικούς.  Μεταξύ των ομοφυλόφιλων συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να κατατάξουν την αναλογία 0,62 ως την πιο ελκυστική.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στις απαντήσεις ανά περιοχή, με εκείνους που ζούσαν σε νότιες περιοχές των ΗΠΑ να είναι πιο πιθανό να λένε ότι προτιμούσαν πιο πληθωρικούς γλουτούς στους άνδρες.

Ο Δρ Patel είπε: «Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που επικεντρώνεται πραγματικά σε αυτό που κάνει τους αρσενικούς γλουτούς πιο ελκυστικούς. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα σε συζητήσεις με ασθενείς που εξετάζουν τη βελτίωση των γλουτών τους και θα παρέχουν καθοδήγηση για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων και την ικανοποίηση των ασθενών».

Το ενδιαφέρον για τις βελτιώσεις των ανδρικών γλουτών μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια – με το ποσοστό των επεμβάσεων που γίνονται από άνδρες να αυξάνεται:  από 2,2% το 1997 σε  6,2 %  το 2012.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery φέτος, στοχεύει να δώσει στους ανθρώπους μια βασική γραμμή σχετικά με το ποιος γλουτός είναι πιο ελκυστικός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ