Κύκλωμα trafficking εξέδιδε γυναίκες από τη Λατινική Αμερική – Ο τρόπος δράσης και η καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση

Άπορες και ευάλωτες γυναίκες από την Λατινική Αμερική έπεσαν θύματα κυκλώματος trafficking, που δρούσε στην Αθήνα. Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών, μετά τον εντοπισμό και την διάσωση μίας γυναίκας, που έζησε την φρίκη στα χέρια τους και βρήκε την δύναμη να τους καταγγείλει.

Οι δράστες προσέγγιζαν τις γυναίκες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και αφού ο αρχηγός έβλεπε τις φωτογραφίες τους και τις «ενέκρινε», τις έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όπου δήθεν θα τους έβρισκαν εργασία με υψηλούς μισθούς. Όμως, η πραγματικότητα για τις γυναίκες που έπεσαν στα δίχτυα του κυκλώματος, ήταν εφιαλτική. Οι δράστες ανάγκαζαν τα θύματά τους να εκδίδονται σε οίκους ανοχής, παρακρατώντας μάλιστα τα χρήματά τους.

Αστυνομικοί από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση το απόγευμα του Σαββάτου (2/12) με την συνδρομή και παρουσία της EUROPOL, εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των ΜΚΟ «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε έξι οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν και τέσσερις γυναίκες, για αδικήματα που αφορούν στη λειτουργία αυτών. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε κατάλληλη έρευνα μετά από εντοπισμό και διάσωση γυναίκας-θύματος της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία είχαν πείσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα από τη Βενεζουέλα και με χρήση ψυχολογικής βίας και το πρόσχημα εξόφλησης υπέρογκου χρέους, την ανάγκασαν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι έξι συλληφθέντες μαζί με τουλάχιστον ακόμα τρία άτομα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους προβαίνοντας στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία:

•μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση,

•οι γυναίκες προσεγγίζονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και με τη χρήση απατηλών μέσων, που αφορούσαν την εύρεση νόμιμης εργασίας, με υψηλές χρηματικές απολαβές και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης, πείθονταν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα,

•οι υποψήφιες γυναίκες καλούνταν να αποστείλουν φωτογραφίες προκειμένου να «εγκριθούν» εμφανισιακά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης καθώς και φωτογραφία από το ταξιδιωτικό τους έγγραφο,

•τα λοιπά μέλη της εγκληματικής ομάδας, φρόντιζαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής και την παραλαβή και επίβλεψη των εκδιδομένων, καθώς και την παρακράτηση και παράδοση των εσόδων,

•το αρχηγικό μέλος ακολούθως νομιμοποιούσε τα παράνομα έσοδα, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, σε 10 γυναίκες-θύματα της οργάνωσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ