Έρευνα: Η τετραήμερη εργασία βελτιώνει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και αυξάνει την παραγωγικότητα

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας, αντί του πενθημέρου, η οποία εφαρμόσθηκε για έξι μήνες στη Βρετανία, αποκαλύπτει ότι η τετραήμερη απασχόληση έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, χωρίς να μειώνονται τα έσοδα των εταιρειών.

Τετραήμερη εργασία: Γιατί έρχεται στην Ελλάδα και τι σημαίνει αυτό για τις αποδοχές των εργαζομένων

Οι 61 βρετανικές εταιρείες και οργανισμοί που συμμετείχαν στο πείραμα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, δεσμεύτηκαν για μείωση της τάξεως του 20% στις εργατοώρες όλου του προσωπικού τους, χωρίς αντίστοιχη μείωση στους μισθούς τους.

Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έκανε ομάδα κοινωνικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικών επιστημών Μπρένταν Μπέρτσελ), του αμερικανικού Κολλεγίου της Βοστώνης (με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Τζούλιετ Σορ) και της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Autonomy που εστιάζει στο μέλλον της εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα αποτελέσματα της έρευνας παραδόθηκαν και στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους- όταν ήταν ακόμα σε ισχύ το πενθήμερο- το 71% των εργαζομένων ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα εξάντλησης και το 39% λιγότερο στρες.

Ταυτόχρονα, υπήρξε 65% μείωση άδειες ασθενείας και 57% πτώση στον αριθμό των παραιτήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% ανέφερε ότι μπορούσαν πια να εξισορροπήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις της δουλειάς με εκείνες της οικογένειας και της κοινωνικής ζωής.

Από την άλλη, τα έσοδα των εταιρειών όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω της τετραήμερης εργασίας, αλλά παρουσίασαν μικρή αύξηση της τάξεως του 1,4% .

Η πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας

Το εν λόγω πείραμα οργάνωσε η διεθνής οργάνωση «4 Day Week Global» σε συνεργασία με την αντίστοιχη βρετανική «4 Day Week Campaign».

Συνολικά περίπου 2.900 εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων (από τραπεζικούς υπάλληλους, συμβούλους επιχειρήσεων, εργαζόμενους στην πληροφορική και το μάρκετινγκ μέχρι εργαζόμενοι σε στούντιο κινούμενων σχεδίων και σε μικρά καταστήματα φαστ φουντ) δούλεψαν τετραήμερο επί ένα εξάμηνο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου οι ερευνητές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις της μιας επιπρόσθετης ημέρας ελεύθερου χρόνου, ενώ εκτεταμένες συνεντεύξεις έγιναν τόσο με εργαζόμενους όσο και με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα.

Το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα, οι 56 από τις 61 δηλαδή, ανέφεραν ότι σκοπεύουν να καθιερώσουν τις τέσσερις ημέρες εργασίας.

Στο τέλος του εξαμήνου, πολλοί μάνατζερ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να φανταστούν να επιστρέφουν στο πενθήμερο, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων δήλωσαν πεπεισμένοι ότι , εντέλει, θα επικρατήσει καθολικά η τετραήμερη εργασία.

Υπήρξαν, ωστόσο, λίγες συμμετέχουσες εταιρείες που θα συνέχιζαν το τετραήμερο υπό προϋποθέσεις, όπως η μείωση των ημερών καλοκαιρινής αδείας, η άμεση ανάκληση του προσωπικού αν παρίστατο ανάγκη ή η συνέχιση του πειράματος μόνο στο μέτρο που επιτυγχάνονταν οι στόχοι απόδοσης της εταιρείας.

«Πριν τη δοκιμή, πολλοί αναρωτιούνταν αν θα βλέπαμε αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό ακριβώς συνέβη!», δήλωσε ο Μπέρτσελ.

«Πολλοί εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη προθυμία να γίνουν από μόνοι τους πιο αποδοτικοί, ενώ μειώθηκε αισθητά η τάση να επιθυμούν να «σκοτώσουν» τον χρόνο τους κατά την παραμονή τους στο γραφείο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

« Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς μας δείχνουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μετέτρεψαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας από όνειρο σε ρεαλιστική πολιτική, με πολλαπλά οφέλη», ανέφερε ο ερευνητής δρ Ντέηβιντ Φρέιν του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Κέιμπριτζ.

«Πραγματικά δουλεύει» επεσήμανε ο Τζόε Ράιλ, διευθυντής της οργάνωσης «4 Day Week Campaign».

Πως αξιοποίησε η πλειοψηφία την έξτρα μέρα

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αξιοποιούσαν την ελεύθερη ημέρα τους σε ψώνια ή σε δουλειές στο σπίτι, έτσι ώστε να έχουν πραγματικά ελεύθερο Σαββατοκύριακο για ξεκούραση και αναψυχή.

Πολλοί δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι πλέον ανέπνεαν ελεύθερα στο σπίτι τους, μερικοί ότι βρήκαν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα, ενώ άλλοι ότι άρχισαν να επιμορφώνονται για το επάγγελμα τους και να βελτιώνουν τις δεξιότητες τους.

Ωστόσο, υπήρξαν και αυτοί που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί με την ανησυχία ότι το τετραήμερο τους φορτώνει με περισσότερη δουλειά κατά τις ημέρες εργασίας.

Πάντως, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν μείωσαν την παραγωγικότητα τους, αλλά αντίθετα ήταν ταυτόχρονα πιο αποδοτικοί και χαρούμενοι.

Πηγή: TIME

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ