Είναι οι κολοκύθες του Halloween μια μελλοντική υπερτροφή;

Οι κολοκύθες εμφανίζονται παντού κατά τη διάρκεια του Halloween. Αλλά αυτή η ανθεκτική στην ξηρασία, σταθερή και ευέλικτη καλλιέργεια είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Θα μπορούσε να είναι η υπερτροφή του μέλλοντος;

Στη Δύση, οι κολοκύθες μπορεί να είναι το κύριο συστατικό μιας παραδοσιακής γιορτινής πίτας, αλλά οι πραγματικές δυνατότητές τους βρίσκονται στα θρεπτικά και φαρμακευτικά τους οφέλη. Πλούσια σε διάφορα βασικά θρεπτικά συστατικά και σχετικά εύκολη στην καλλιέργεια, η κολοκύθα είναι υποτιμημένη.

Οι κολοκύθες είναι ιδανικό φυτό για περιοχές που δεν έχουν πολύ νερό λόγω της ανοχής τους στην ξηρασία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Selcuk της Τουρκίας προσπαθούν να αναπτύξουν νέες ποικιλίες κολοκύθας με βάση ορισμένες ποικιλίες που θα οδηγήσουν σε μια καλλιέργεια πιο ανθεκτική στην ξηρασία.

Ο ειδικός στα φυτά Prince Matova, ο οποίος εργάζεται για τη Mukushi Seeds με έδρα τη Ζιμπάμπουε, ελπίζει ότι οι προσαρμοστικές ικανότητες των καλλιεργειών μπορούν να βελτιωθούν μέσω διαφόρων στρατηγικών. “[Για παράδειγμα] αναπαραγωγή για πρώιμη έναρξη ή μικρότερες εποχές, υιοθέτηση πρακτικών αναγέννησης καλλιέργειας, δημιουργία συμπληρωματικών συστημάτων άρδευσης και αύξηση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών ασφάλειας τροφίμων στις περιβαλλοντικές πιέσεις”.

Οι κολοκύθες δεν είναι μόνο κατάλληλες για καλλιέργεια σε περιοχές με στρες στο νερό, αλλά θεωρούνται επίσης ωφέλιμες για το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται. Η Nassuuna Florence, υπεύθυνη πολιτικής με το Advocacy Coalition for Sustainable Agriculture (ACSA), ένα δίκτυο οργανώσεων που συνεργάζεται με αγρότες στην Ουγκάντα ​​για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, εργάζεται σε ένα έργο μετριασμού του κλίματος μέσω της καλλιέργειας γηγενών ποικιλιών κολοκύθας. Το έργο επέλεξε την κολοκύθα «με βάση την ικανότητά της να μειώνει τη διάβρωση, να σταθεροποιεί το ατμοσφαιρικό άζωτο και να μειώνει την έκπλυση του αζώτου και να βελτιώνει την υγεία του εδάφους».

Δεν είναι περίεργο που υπάρχει τόση έρευνα για τις κολοκύθες – είναι επίσης απίστευτα θρεπτικές. Η καλλιέργεια όλο το χρόνο περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Πυκνό σε θρεπτικά συστατικά αλλά με χαμηλό αριθμό θερμίδων, αυτό το πλούσιο σε νερό φρούτο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο της Πούτρα, Μαλαισία, χαρακτήρισε τις κολοκύθες μια «επαναστατική καλλιέργεια», προσθέτοντας ότι είναι μια «ισορροπημένη τροφή και πιο προσαρμοσμένη σε χαμηλές εδάφη και ατμοσφαιρικές συνθήκες από άλλες μεγάλες καλλιέργειες».

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που απαιτείται για την ανάπτυξη στα βρέφη και τη διατήρηση των μυών και των πρωτεϊνών του σώματος.

Τα φύλλα κολοκύθας τρώγονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου, για παράδειγμα στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, και επίσης διπλασιάζονται ως τροφή για τα ζώα και τη θαλάσσια ζωή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ